Messina: Stad zonder herinnering | Alles over Italië!

Messina

Sicilië

INTRODUCTIE

Messina is een grote stad in het noordoosten van Sicilië. Gelegen aan de straat van Messina bereik je vanuit hier gemakkelijk het vasteland van Italië. Door sommigen wordt Messina de stad zonder herinneringen genoemd. Dat komt door enkele recente rampen; Die hebben er voor gezorgd dat veel gebouwen verloren zijn gegaan. Toch is de stad nog steeds aantrekkelijk voor het toerisme door de schitterende kathedraal en de belangrijke haven. 

INFORMATIE OVER MESSINA


Messina is gesticht in de tijd van de Oude Grieken. De huidige naam van de stad is ook afkomstig uit die tijd. Er kwamen destijds namelijk veel Grieken over vanuit de Oud-griekse regio Messenia, waardoor de stad is vernoemd naar deze regio. Het is vandaag de dag eigenlijk het enige spoor uit deze tijd. 

 

Ramp 1908
 

Het oude centrum kent wel een aantal oude gebouwen, maar een deel is vrij recentelijk nog herbouwd. In 1908 raakte Messina namelijk zwaar beschadigd door een zware aardbeving en een daaropvolgende vloedgolf. Net als Reggio Calabria - aan de andere kant van de zeestraat -  werden veel gebouwen verwoest, maar nog erger: tussen de 75.000 and 82.000 mensen kwamen om tijdens de ramp. 

 

Ramp van Straat van Messina

 

Overblijfselen van de kathedraal na de ramp

 

De Kathedraal

 

Niet ver van de haven vind je de belangrijkste kerk van Messina: il duomo. Deze kerk is gebouwd in de 12e eeuw, maar na de ramp in 1908 en na de bombardementen in 1943 is de kerk bijna volledig herbouwd. Het heeft niets afgedaan aan de schoonheid van de Normandische kathedraal. Vooral de nabijgelegen kerktoren is een absoluut hoogtepunt. Rond 12u in de middag beginnen de beelden te bewegen en illustreren ze belangrijke (religieuze) gebeurtenissen van de stad. 

 

Voor de kerk - in het midden van het Piazza del Duomo -  kun je de prachtige Fontana di Orione ('Fontein van Orion') bewonderen. Deze fontein is ontworpen door Montorsoli ( leerling van Michelangelo) in de 16e eeuw en vernoemd naar Orion, een Grieks mythisch figuur die naar verluidt de stichter van Messina is geweest.

 

Plein met kathedraal in Messina

 

Piazza del Duomo in Messina

 

Tussen de kathedraal en de haven vind je ook nog een kleine kerk: de Santissima Annunziata dei Catalani. Deze kerk uit de 13e eeuw kent vooral aan de buitenkant veel mooie elementen. Het is een Normandische kerk, maar bevat ook Arabische en Byzantijnse elementen. 

 

Museum van Messina

 

Ten noorden van het Piazza della Libertà ligt het belangrijkste museum van de stad: Museo Regionale di Messina.  Dit kunstmuseum bestaat uit veertien kamers, waarbij iedere kamer gewijd is aan een kunstenaar. Zo vind je hier  werken van Antonello da Messina, Caravaggio en Alibrandi. 

 

Winkelen

 

Het centrum van Messina biedt ook genoeg winkelmogelijkheden. Door de ramp van 1908 bestaat het grootste deel van het centrum wel uit moderne gebouwen. Het meeste leven is vooral te vinden rondom het Piazza Cairoli. Op dit plein vind je ook een halte van de Tranvia di Messina, een tramlijn die loopt van het zuiden naar het noorden van de stad. 

Selecteer hieronder een thema voor meer artikelen. Of zoek naar andere plaatsen in de omgeving door op 'In de Omgeving' te klikken. 

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png