Het geliefde Elba | Alles over Italië!

Elba

Toscane

INTRODUCTIE

Ongetwijfeld hebben velen wel eens gehoord van het eiland Elba. Of je er nu bent geweest, je het voorbij hebt horen komen tijdens de geschiedenislessen over Napoleon of in een van de vele boeken over Toscane; Elba blijft in je gedachten. Het is qua grootte het derde eiland van Italië en er valt genoeg te beleven!

INFORMATIE OVER ELBA

Het eiland Elba wordt zeer waarschijnlijk al bewoond sinds de tijd van de Etrusken, die er ijzer wonnen. Dit goed is altijd zeer belangrijk geweest voor de welvaart op het eiland. Zo waren de ijzermijnen nog tot de jaren tachtig actief!

Aan het einde van de veertiende eeuw werd het eiland onderdeel van het Vorstendom Piombino en het Groothertogdom van Toscane. Maar wanneer je iemand vraagt naar de geschiedenis van Elba, zal de naam Napoleon ongetwijfeld voorbij komen, ondanks dat hij er slechts een jaar gewoond heeft.  

Napoleon Bonaparte verbleef van 4 mei 1814 tot 26 februari 1815 in ballingschap op Elba. Hoewel hij dus wel min of meer gevangen zat, was het ballingschap niet te vergelijken met andere straffen, want hij kreeg van zijn overwinnaars alle vrijheid op het eiland plus nog eens zo'n 600 manschappen(!). Napoleon was belangrijk voor het eiland, omdat hij heeft gezorgd voor meer infrastructuur, waardoor het eiland economisch kon groeien. Omdat hij voor zichzelf ook nog een luxe villa liet bouwen, kunnen we vandaag de dag nog ervaren hoe hij zich vermaakte op het eiland.

Tijdens de Wereldoorlogen stond de staalfabriek van het eiland weer centraal. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er veel behoefte aan staal, waardoor het werk overliep, terwijl de fabriek in de Tweede Wereldoorlog juist geheel verwoest werd. Tegenwoordig leeft het eiland niet meer van het ijzer/ het staal, maar zorgt het toerisme voor de inkomsten.


DUIKEN HET EILAND

 

Het eiland is ook een geliefde plek voor duikers. Verdeeld over het eiland vind je tientallen duikscholen, die je meenemen het water op en in. Het water is mooi helder en het is niet al te diep, waardoor je veel kunt zien! Daarnaast is er in de buurt van Pomonte in 1972 een schip gezonken en op de bodem van de zee beland. Veel duikers en snorkelaars bezoeken deze plek en ontdekken het schip onder water.

STRANDEN

 

Een groot deel van de kustlijn van Elba is rotsachtig, maar het andere deel zijn vaak prachtige stranden (spiagge), waar je gemakkelijk een dag kunt vertoeven. De strandjes zijn vaak klein en soms niet erg toegankelijk, hoewel juist die strandjes bijzonder mooi zijn, moet je dit van te voren wel beseffen. Een van die strandjes is bijvoorbeeld Sansone, een klein wit strandje in de buurt van Portoferraio. Een onvoorstelbare plek met al die hoge rotsen om je heen.

 

Natuur Elba

 

Wie een dag of meer wilt genieten van Elba kan zijn hart vooral ophalen in de prachtige natuur. Of het nu de stranden of heuvels van het eiland zijn, je kunt er prachtige tochten maken! Welke bezienswaardigheden je nog meer gezien moet hebben, vertel ik je hieronder. 

MONTE CAPANNE

 

De rotsen op de vorige foto verklappen het al wel een beetje, een deel van Elba is behoorlijk bergachtig. De hoogste berg van het eiland is Monte Capanne met een hoogte van zo'n 1019 meter. Het is mogelijk om vanaf Marciana met een (spectaculair) kabelbaantje (funivia) naar boven te gaan en daar te genieten van het uitzicht op het hele eiland.

 

Portoferraio

PORTOFERRAIO

 

Hoewel je niet echt kunt spreken van een hoofdstad, het eiland heeft immers niet een speciale zeggenschap, wordt Portoferraio gezien als de belangrijkste en grootste stad van het eiland. De stad is als het ware een schiereiland op een eiland, omdat het alleen aan het westen kleeft aan Elba en verder is het omringt door de Ligurische zee. Dat levert bijzonder mooie plaatjes op. ​Het dorp (ca. 12.000 inwoners) dankt haar naam aan de gloriedagen in de 19e eeuw. De haven van de stad werd toen gebruikt om het erts van het eiland te verschepen naar de rest van Italië, Portoferraio betekent in het Italiaans dan ook letterlijk ijzerhaven.

 

Je kunt je prima vermaken in Portoferraio; je vindt er talloze cafeetjes aan de boulevard en veel leuke kleine toeristische winkeltjes door het hele dorp heen. Wie wat cultureels wilt doen, kan een bezoek brengen aan een van de forten: Forte Stella of Forte Falcone. Beide forten stammen uit 1548 en zijn gebouwd op de heuvel met zeer goed zicht op het omringende water. De moeite waard!

VILLA DEI MUNINI

 

Een andere bezienswaardigheid in Portoferraio is Villa dei Munini, de villa waarin Napoleon heeft gewoond. Zoals in de introductie al hebt kunnen lezen, is Napoleon zeer belangrijk geweest voor het eiland. De villa waarin hij zo’n tien maanden heeft gewoond, wordt dan ook met zorg bewaard.

Voor zo’n 3 euro kun je een kijkje nemen in de vele zalen waar hij zich kon vermaken tijdens zijn verblijf. Je leert wat meer over zijn leven en over zijn tijd op het eiland.
 

ANDERE DORPJES

 

Portoferraio is veruit het belangrijkste dorp van het eiland, maar wie het eiland rond reist, zal meer dorpjes tegenkomen. Marina di Campo, Capoliveri of Rio Marina bijvoorbeeld.

Marina di Campo was lange tijd een kleine nederzetting vol vissers en boeren, maar tegenwoordig een leuke plek waar veel toeristen zich vestigen. Er is een kleine hoofdstraat en een strandje van zo’n 2 kilometer.

Rio Marina

 

Wat ten oosten van Portoferraio vind je enkele ‘Rio’ plaatsjes, waarvan Rio Marina een van de bekendste is. Hier vind je enkele kerkjes, zoals de Chiesa di Santa Barbara, en ook weer een kleine pittoreske haven.

Verder van de kust, op een oostelijk gelegen heuvel, vind je Capoliveri. Vanaf hier kun je mooie fiets en wandeltochten maken.

 

HOE KOM JE OP ELBA?

 

Uiteraard kun je Elba vooral bereiken met de boot, er is wel een klein vliegveld, maar daar wordt niet op gevlogen door grote maatschappijen.

Bijna alle ferries vertrekken vanaf Piombino, in de provincie Livorno, richting Portoferraio, maar voor mensen die eerder in het oosten van het eiland moeten zijn, kunnen met ferrymaatschappijen Moby en Toremar ook nog naar Cavo en Rio Marina gaan. Zeker in de zomermaanden gaat zo’n 20x per dag een ferry op en neer.

Ik raad je aan om gewoon met de auto de boot op te gaan of eventueel een auto te huren in Portoferraio, want je kunt niet altijd vertrouwen op het openbaar vervoer helaas.

Selecteer hieronder een thema voor meer artikelen. Of zoek naar andere plaatsen in de omgeving door op 'In de Omgeving' te klikken. 

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Download Falo Mobile

OVER DE COVERFOTO:

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png