Siena

Toscane

INTRODUCTIE

Centraal in Toscane ligt de prachtige stad Siena, bekend van de mooie binnenstad, de kunst én uiteraard van de Palio di Siena. Wanneer je in de buurt bent, mag een dagje Siena zeker niet ontbreken op de planning. Wat je dan zeker gezien moet hebben, heb ik op deze pagina voor je op een rijtje gezet!

INFORMATIE OVER SIENA

Siena is al een oude stad, vermoedelijk gesticht ten tijde van de Etrusken, die in Italië actief waren van 900 tot ca. 400 v. Chr.. Siena was in de tijd van zowel de Etrusken als de Romeinen geen grote stad, maar een klein dorpje dat leefde van het land. Dat komt vooral omdat er geen belangrijke handelsroutes langs Siena liepen.

Toen de Lombarden in de 4de eeuw de macht kregen over grote delen van Italië veranderde er een hoop voor Siena. Oude Romeinse handelsroutes waren deels in handen van de Byzantijnen en deels van de Lombarden. De Lombarden moesten hun routes dus aanpassen en zo werd Siena ook een handelsplaats, wat uiteraard een hoop geld in het laatje bracht.

 

Siena kende haar hoogtijdagen vanaf het eind van de 11e eeuw tot 1555. In die tijd bestond namelijk de Republiek van Siena. Er vond toen veel handel plaats in de stad en ook de zilvermijnen in de buurt zorgden voor de vele inkomsten. Veel gebouwen, die je vandaag de dag nog kunt bewonderen in Siena, stammen uit die tijd.

De republiek had wel te maken met vele strijden. Vooral de grote concurrent Florence zat hen lang dwars. In 1348 werd de stad ook nog eens zwaar getroffen door een pestepidemie, die aan duizenden inwoners van Siena het leven kostte. Dit is de stad eigenlijk niet meer te boven gekomen en in 1555 gaven de heersers van Siena zich over aan de Spanjaarden, die de macht vervolgens overdroegen aan het hertogdom Florence.  

 

PALIO DI SIENA

 

Siena is toch vooral bekend van haar Palio, een paardenrace tussen de zeventien wijken (contrade) van Siena. Deze race wordt twee maal per jaar gehouden (op 2 juli en op 16 augustus ), het zijn de hoogtepunten van het jaar voor de inwoners van de stad.  Wanneer je de stad op deze dagen wilt bezoeken, houd dan rekening met extreme drukte!

 

Palio van Siena

 

RONDOM HET PIAZZA DEL CAMPO

 

Jaarlijks brengen enkele honderdduizenden toeristen een bezoek aan de kleine stad in Toscane. Dat zijn er een hele hoop, maar er is ook genoeg te zien! Het belangrijkste plein van Siena is het Piazza del Campo in het centrum van de stad. Het is een bijzonder plein in de vorm van een schelp. Rondom het plein vind je winkeltjes en vele restaurantjes en cafeetjes. Je betaalt wellicht wat meer, maar dat mag de pret van veel toeristen niet drukken, want zeker gedurende de zomermaanden is het plein gezellig druk. Het is ook het decor voor de Palio, die hier twee keer per jaar gehouden wordt.

Piazza del Campo in Siena

 

In het midden van het plein vind je de fontein Fonte Gaia. Deze fontein is ontworpen door Jacopo della Querica in de 15e eeuw. Wat de fontein vooral mooi maakt, is de versiering van reliëfs op de achter- en zijkanten. Op deze reliëfs wordt het verhaal verteld van Adam en Eva, die worden verdreven uit het paradijs. Het is helaas niet het origineel, want om te voorkomen dat hij verloren zou gaan door erosie, werd hij vervangen door een replica en is het origineel verplaats naar het museum Santa Maria della Scala.

 

TORRE DEL MANGIA​

 

Aan de randen van het plein vind je verschillende oude bouwwerken, waaronder Torre del Mangia. Voor een prachtig en spectaculair uitzicht over de stad en de achterlanden moet je deze 102 meter hoge toren zeker beklimmen! De toren is onderdeel van het (oude) stadhuis (Palazzo Pubblico), wat tegenwoordig ook dienst doet als museum.


KATHEDRAAL VAN SIENA

 

Vanuit bijna de gehele stad is hij te zien : Il Duomo di Siena- of Duomo di Santa Maria Assunta-. Deze kathedraal bevindt zich op het Domplein (Piazza del Duomo). Het is een van de grootste - en in mijn ogen mooiste -  Romaans- Gotische kerken van Italië. Het vele zwart-witte marmer aan de binnen en buitenkant en werken van grootheden als Michelangelo, Nicola Pisano en Donatello maken het tot dé plek die je gezien moet hebben als je een bezoek brengt aan Siena.

Kathedraal Siena

 

BIBLIOTHEEK PICOLIMI​

 

Een andere must-see is de bibliotheek Piccolimi binnen de kathedraal van Siena. Het is ter ere van paus Pius II in de 16e eeuw opgericht. Het plafond en de muren zijn prachtig versierd met fresco’s van Pinturicchio over het leven van de paus. De fresco’s zijn in goede staat en overweldigen je wanneer je binnenkomt!

SANTA MARIA DELLA SCALA

 

Dan vind je dicht bij de Kathedraal van de stad de Santa Maria della Scala, wat tegenwoordig vooral dienst doet als museum. Het deed dienst als ziekenhuis - een van de oudste ter wereld - waar Pelgrims naartoe konden gaan. Siena ligt namelijk aan de pelgrimsroute Via Francigena, die van het Engelse Canterbury naar Rome gaat en vroeger door vele Pelgrims werd afgelegd.

Natuur

Introductie

NATUUR

Download Falo Mobile

OVER DE COVERFOTO:

 

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo.png