Als een waar Etruskische stad kijkt Volterra vanaf haar plateau uit op het achterland. Het is een eeuwenoude stad met bezienswaardigheden uit verschillende tijdperken. Breng je binnenkort een bezoek aan deze stad in het westen van Toscane? Lees dan op deze pagina wat meer achtergrondinformatie en kom erachter wat je absoluut niet mag missen in Volterra.
Volterra bestond dus al voordat de Romeinen er waren. Het is namelijk gestichten door de Etrusken onder de naam Velathri rond de 7e eeuw voor Christus. Het was destijds een zeer belangrijke plaats, omdat er rondom deze plaats veel zilver en ijzer, twee waardevolle grondstoffen, te vinden waren. Toen de Romeinen opkwamen, bleef de stad belangrijk. De Romeinen veranderden de naam Velathri in Volaterrae, wat in de loop der jaren is veranderd in Volterra.
Na de val van het Romeinse rijk waren lange tijd de bisschoppen de baas in de stad, totdat de Florentijnen de macht in de twaalfde eeuw. Ook De’ Medici hebben lange tijd de macht gehad over deze Toscaanse stad net als veel omliggende dorpen en steden.
​
Volterra staat bekend om haar albast beelden. In de buurt van de stad wordt veel van dit gesteente gewonnen. En omdat het eigenlijk de enige plek in Italië is waar dit gebeurt, trekt Volterra hier veel beeldhouwers en toeristen mee. Over de hele stad vind je kleine galerijen met dit gesteente, neem dus zeker een kijkje in een van de boetiekjes in de stad of bezoek het museum in de Minucci-toren.
Wanneer je een dagje naar Volterra wilt, wat moet je dan zeker zien? Om te beginnen: je bent waarschijnlijk niet de enige toerist in het stadje. De laatste jaren hebben de toeristen Volterra gevonden. En dat is niet zo gek gezien haar ligging (rondom de bekende Toscaanse steden) en haar bezienswaardigheden.
​
De Duomo Santa Maria Assunta is dé dom van Volterra. Hij is gebouwd tussen 1120 en de veertiende eeuw en is dus van Romaanse stijl. De Duomo heeft een beetje een sombere façade. Dat komt vooral omdat ten tijde van de bouw het geld van het bestuur op was. Wie de deuren van de Santa Maria Assunta betreedt, ziet echter een schitterende kerk. Let vooral op de terracottabeelden van Adrea Della Robbia in de Addolorato-kapel en op de 13e eeuwse preekstoel.
​
Een andere must-see is la Piazza dei Priori. Dit plein vormt het centrum van de stad en wordt omringt door veel middeleeuwse paleizen. Het bekendste is il palazzo dei Priori, waar het stadhuis is gevestigd. Het is gebouwd in 1208 en daarmee is het het oudste stadhuis van Toscane. Ouder dan het bekende Palazzo Vecchio in Florence, waardoor het zeer waarschijnlijk als voorbeeld voor het beroemde gebouwd uit Florence heeft gediend.
Aan het Palazzo bevindt zich ook een toren, die je kunt beklimmen. Bovenop heb je een schitterend uitzicht op de stad en haar omgeving.
Aan de rand van de stad vind je Fortezza Medicea, het fort van de Medici. Een stevig fort dat is gebouwd in 1447, maar vandaag de dag nog steeds in gebruik is als staatsgevangenis. Er zit ook een bijzonder restaurant in het gebouw, je wordt hierin bedient door gevangen! Na een check door bewakers krijg je toegang tot dit restaurant en krijg je simpele gerechten voorgeschoteld door de gedetineerden uit de gevangenis. Kleine voetnoot: het restaurant is lang niet altijd open, maar slechts een aantal avonden per jaar. Andere dagen van het jaar is het fort helaas gesloten voor bezoekers.
​
Wanneer je door Volterra loopt zul je ongetwijfeld veel Porte (porten) tegenkomen, waarvan Arco Etrusco wel het bekendst is. Deze stadspoort stamt nog uit de tijd van de Etrusken (3e eeuw voor Christus), hoewel er in de jaren we wat in gerestaureerd, zouden de koppen bovenop de poort nog origineel zijn!
​
Net iets buiten de stadsmuren van Volterra vind je een van de best bewaarde Romeinse theaters van Italië. De contouren van het theater zijn nog heel goed zichtbaar, waardoor je goed een inschatting kunt maken van hoe het er ooit uitgezien heeft. Zo kun je onder andere de trappen, het podium en enkele ondergrondse gangen zien (zie foto). De resten van het theater zijn bij toeval in 1950 ontdekt, toen men de grond wilden verbouwen.
Volterra is met de auto te bereiken via de SR439 & SR68. Buiten de stadsmuren zijn op korte loopafstand diverse parkeerplaatsen te vinden en bij de Piazza Martiri della Libertà is een ondergrondse parkeergarage waar je tegen betaling je auto kunt parkeren.​
Er is helaas geen treinstation aanwezig in Volterra, maar rijden wel diverse bussen. Deze stoppen eveneens bij Piazza Martiri della Libertià. de plek waar de bussen aankomen en vertrekken. Vanuit Pontedera (te bereiken vanuit Pisa) gaat lijn 500 naar Volterra.
Ontdek meer steden en dorpen in de omgeving van Volterra. De afstand is hemelsbreed gemeten. Of vind meer informatie over de regio Toscane .