Assisi: wat moet je weten? | Alles over Italië!

Assisi

Umbrië

INTRODUCTIE

In de provincie van Perugia bevindt zich een dorp dat jaarlijks heel wat toersiten én bedevaartsgangers trekt; Assisi. Maar niet alleen vanwege de heilige Franciscus is het een must-see, het typische middeleeuwse centrum en de ligging op de heuvel, maakt het tot een van de mooiste plekken in Umbrië!

INFORMATIE OVER ASSISI

De regio Umbrië is vernoemd naar het volk de Umbriërs, die zich al rond 1000 v.Chr. vestigden in dit stuk land. Ook Assisi is ontstaan in die tijd, op een van de vele heuvels in het gebied. Sporen van dit volk, evenals van de Etrusken die later volgden, zijn helaas niet meer te vinden in Assisi. Wel van de Romeinen die rond 300 v.Chr. de baas werden van Assisi (Asisium). Zij bouwden onder andere de stadsmuren, een forum (Piazza del Comune) en een amfitheater.

Na de Romeinen waren de Lombarden nog een lange tijd de baas, maar uiteindelijk werd Assisi een zelfstandige stad rond het jaar 1000. Makkelijk was het in die tijd niet altijd voor ze; ze waren immers vaak in conflict met de stadstaat Perugia, niet ver van Assisi vandaan. Uit deze tijd stamt ook de Rocca Maggiore, een vestingwerk op de top van de heuvel boven Assisi.

 

Maar ook dit fort heeft er niet voor gezorgd dat Assisi in de 13e eeuw in handen is gevallen van Perugia en wat later in handen van de Kerkelijke staat.

 

Assisi & de heilige Franciscus

 

Ondanks de rijke geschiedenis van Assisi zal uiteindelijk menig mens direct de naam van de heilige Franciscus opnoemen, wanneer je vraagt wat men weet van de stad. Franciscus van Assisi (officieel Giovanni Francesco Bernardone)  is geboren in 1182 in de stad. Hij kwam uit een rijke familie, maar is tot inkeer gekomen gedurende zijn leven en staat vandaag de dag bekend om zijn liefde voor de armen, maar ook voor de dieren en planten.

 

Het is een belangrijke heilige voor het Katholieke geloof; niet alleen is Paus Franciscus naar hem vernoemd, Franciscus is ook de patroonheilige van heel Italië.

 

Kerk van Franciscus in Assisi

 

Wanneer je een dagje naar Assisi wilt, wat moet je dan zeker zien? Om te beginnen: je bent waarschijnlijk niet de enige toerist in het stadje. Assisi is wereldwijd zeer bekend en staat dan ook in bijna iedere reisgids. En dat is niet zo gek gezien haar geschiedenis en haar bezienswaardigheden. Laat dat je alleen niet afschrikken, want het blijft een plek die je gezien moet hebben!

 

Kerk van Franciscus

 

Laten we dan beginnen met toch wel dé toeristentrekker van de stad; de basiliek van de heilige Franciscus. De basiliek bestaat uit twee kerken: een boven en benedenkerk. De benedenkerk is gebouwd in 1228-1230 en de bovenkerk direct er achteraan (1230-1253). Hoewel ze dus meer dan 750 jaar oud zijn, zie je dat er niet altijd aan af. Dit komt door de vele renovaties na enkele aardbevingen bijvoorbeeld. In beide kerken kun je veel fresco's van onder andere Giotto bekijken en onder de benedenkerk vind je graftombe van Franciscus, de reden van komst voor de meeste bedevaartgangers.

 

Rocca Maggiore

 

Uiteraard komen veel mensen - vooral bedevaarders - voor de basiliek van de heilige Franciscus, maar Assisi heeft nog meer te bieden! Zo vind je iets buiten het centrum, op de top van een heuvel, het kasteel van de stad: 'Rocca Maggiore'. Dit kasteel is vermoedelijk gebouwd rond de 12e eeuw. Als toerist kun je het kasteel voor een paar euro bezoeken. Verwacht van het kasteel zelf niet al te veel - al zijn er af en toe wat tentoonstellingen -, maar kom vooral naar het kasteel voor het fenomenale uitzicht over de vallei waarboven Assisi ligt.

 

Kasteel Assisi

 

Piazza del Comune

 

In plaats van de heuvel op naar het kasteel, kun je ook het oude centrum van Assisi ontdekken. Je kunt vanaf de basiliek het oude centrum in lopen via de Via Francesco. Je komt dan terecht op la Piazza del Comune, waar ook de tempel van Minerva (Tempio di Minerva) staat. Deze tempel (façade) stamt al uit de tijd van Augustus (1e eeuw) en is dus meer dan 2000 jaar oud. De zes korintische zuilen zijn nog vrijwel geheel intact! De tempel heeft verschillende functies gehad, waaronder die van een gevangenis en rechtbank in de middeleeuwen. Nu vind je er de kerk Santa Maria sopra Minerva' uit 1539.Het Piazza del Comune ligt op de plek waar vroeger het Forum Romanum van de stad lag. Het is nu vooral een gezellig plein met leuke restaurantjes en cafeetjes of mensen die zich verzamelen rondom de Fontana dei tre leoni (fontein van de 3 leeuwen) uit 1762.

 

 

 

Basilica Santa Chiara

 

Naast de basiliek van de heilige Franciscus is er nog een belangrijke basiliek in Assisi: Basilica di Santa Chiara. Deze is vernoemd naar de heilige Clara van Assisi, een vrouwelijke volger van Franciscus. Clara heeft de Orde van Clarissen, een vrouwelijke kloosterorde, opgericht. ​De basiliek - uit de 13e eeuw - lijkt qua stijl veel op die van de heilige Franciscus. Ook deze kerk is in de gotische stijl, maar bevat "slechts'' een verdieping. Binnenin de kerk vind je onder andere relikwieën van de heilige Clara.

 

Meer kerken in Assisi

 

Iets buiten het centrum van Assisi vind je de oudste kerk van de stad: de Santa Maria Maggiore. Al sinds de tijd van de Romeinen zou hier een gebedsplaats gestaan hebben, maar de huidige kerk stamt uit de 11e eeuw. Interessant is vooral de crypte uit de 10e eeuw! Een andere kerk die je gezien moet hebben in Assisi is de Kathedraal van de stad, gewijd aan San Rufino (martelaar uit Assisi, die de stad zou hebben bekeerd tot het christendom). De kathedraal stamt uit de 12e-13e eeuw en heeft een kenmerkende Romaanse bouwstijl. Ook hier is de crypte erg interessant, maar ook het nabij gelegen museum bevat enkele mooie stukken!

 

 

Hoe kom je er?

 

Assisi is goed te bereiken met de auto. Vanuit alle windrichtingen vind je provinciale wegen die je brengen naar het centrum. Een overzicht van de parkeerplaatsen vind je hier.

 

Je kunt Assisi ook bereiken met de trein, er zijn verbindingen met grote steden als Rome, Perugia en Florence, maar ook rijden er stoptreinen die voor een verbinding zorgen met de kleinere dorpen in de buurt. Let wel op want het treinstation ligt beneden in het dal.

 

Het is in totaal zo’n 5 kilometer tussen het station en het historisch centrum. Je kunt buslijn C pakken voor het station (€1.30) of de schitterende wandeling ‘mattonata’ maken, die leidt tot het Piazza del Comune.

Selecteer hieronder een thema voor meer artikelen. Of zoek naar andere plaatsen in de omgeving door op 'In de Omgeving' te klikken. 

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Download Falo Mobile

OVER DE COVERFOTO:

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png