Bettona

Umbrië

INTRODUCTIE

Aan de rand van de Monti Martani vind je het middeleeuws Bettona. Dit kleine dorpje behoort tot een van de best mooiste borghi van Italië. Dit komt vooral door de mooie San Crispolto, de oude stadsmuur en een schitterend uitzicht op steden als Perugia en Assisi. 

ÉÉN VAN DE MOOISTE DORPJES

Bettona is een van de mooiste dorpjes van Italië! Het dorp staat namelijk op de lijst van Borghi piú belli dItalia. Deze organisatie is in 2001 opgericht met als doel de mooiste kleine dorpjes in Italië in stand te houden. In totaal behoren er iets meer dan 200 dorpjes in Italië tot deze lijst, waaronder dus Bettona. Schroom dus zeker niet om Bettona een bezoek te brengen, wanneer je in de buurt bent!

INFORMATIE OVER BETTONA

Bettona is opgericht door de Etrusken en vormde onder de naam ‘Vettona’ een plek voor de Romeinen. Uit deze periodes is echter niets meer terug te vinden door een grote brand in 1352, waarbij enkel de middeleeuwse kerk ‘Santa Maria Maggiore’ het overleefd heeft. 

 

Deze La Collegiata di Santa Maria Maggiore is gebouwd in de 14e eeuw, maar geheel in neoklassieke stijl gerestaureerd in 1803.  De apsis is in 1939 met fresco’s beschilderd door Gerardo Dottori.

 

De andere bezienswaardigheid van Bettona is de Chiesa di San Crispolto. Deze kerk is in het begin van de achttiende eeuw door de Benedictijnen gebouwd en vernoemd naar de patroonheilige van Bettona: San Crispolto. Crispolto zou een van de discipelen geweest zijn, die door Petrus in 58 na Christus richting Italië gestuurd is om het Christendom te verspreiden. Hier in Bettona zou hij een wonder verricht hebben. De Romeinen konden zijn gepredik niet goed waarderen; het Christendom was destijds immers nog een verboden godsdienst. Crispolto zou vervolgens zijn gemarteld en gedood. In de huidige kerk bewaart men nog de overgebleven relikwieën van deze heilige. 

 

Bettona

 

In het dorp wonen vandaag de dag iets meer dan 4000 inwoners. Bettona is dan ook geen groot dorp en heb je wel gezien in een uurtje. Bezoek de kerkjes, wandel rondom het Piazza Camillo Benso Conte di Cavour en vergeet niet te genieten van het uitzichtpunt op Larco Bruno Buozzi. Bettona wordt tenslotte niet voor niets Il balcone etrusco (Het Etruskische balkon) genoemd.

 

Bettona is goed te combineren met omliggende dorpen als Spello of Bevagna.

 

Natuur

Introductie

NATUUR

Download Falo Mobile
 

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo.png