Orvieto: bezoek het schitterende centrum. | Alles over Italië!

Orvieto

Umbrië

INTRODUCTIE

Orvieto, provincie Terni, is een van mooiste steden uit Umbrië.  Gelegen op een plateau van vulkanisch gesteente zo'n 300 meter boven de grond kijkt het uit op de wijnakkers. In het oude centrum kun je monumenten als de Dom en de waterput (Pozzo di San Patrizio) niet links laten liggen! 

INFORMATIE OVER ORVIETO


Zeker de Dom van de stad is dé trekpleister. De dom zou zijn ontstaan vanuit het verhaal dat er een priester was uit de buurt van Bolsena, die niet geloofde in de transsubstantiatie; de verandering van het brood en de wijn in het lichaam en het bloed van Christus. Dat veranderde toen er tijdens een mis van hem plots een hostie begon te bloeden. De priester was uiteraard zo verbaasd dat hij hierover iedereen in het land vertelde. 


Ook Paus Urbanus IV vond rond 1290 dat dit mirakel moest worden vereeuwigd en gaf de opdracht een dom te bouwen in de buurt van Orvieto, waar dit bijzondere verhaal vermoedelijk had plaatsgevonden. Drie (!) eeuwen later was de dom gerealiseerd.  

 

Het resultaat is werkelijk prachtig. In totaal hebben er meer dan 300 kunstenaars aan gewerkt en dat is - in positieve zin - terug te zien. Door de lange tijd die het maken van de dom in beslag nam, zijn er veel verschillende soorten stijlen te zien. Zo is het schip van de dom Romaans, terwijl de façade veel Gotische - kleurrijke - kenmerken heeft.  Binnenin zijn werken van onder andere Fra Angelico, Signorelli en Gentile da Fabriano, Italiaanse meesters uit de middeleeuwen.

 

Overigens is het bloed uit de hostie nog te bewonderen in de dom. Het bloed zou op een altaarkleed zijn gevallen en dit kleed wordt bewaard in La Cappella del Corporale.

 

Dom van Orvieto

 

​DE WATERPUT


Naast de dom moet je ook zeker de waterput van Orvieto zien (Il Pozzo di San Patrizio). Paus Clemens VII gaf in 1527 de opdracht een put te bouwen om een flinke watervoorraad te hebben, indien de stad werd aangevallen. De put zit heel slim in elkaar; het bestaat uit twee wenteltrappen met elk een aparte deur. Hierdoor konden de waterdragende ezels via de ene trap naar beneden en via de andere trap met het water weer omhoog zonder elkaar te hinderen. 

MET DE FUNICOLARE OMHOOG


Orvieto - met name het oude gedeelte - ligt zo'n 300 meter hoog. Via smalle wegen is de stad met de auto nog wel bereikbaar, maar een trein komt zeker niet op die hoogte. Vandaar dat het treinstation van Orvieto beneden ligt. Om toch snel naar boven te komen, is er een speciale funicolare. Een zeer steile tram die je binnen 5 minuutjes helemaal bovenaan brengt. Een leuke ervaring met als je goed kijkt een mooi uitzicht!

 

Waterput van Orvieto

 

​TORRE DEL MORE


Wie het beste uitzicht van Orvieto wilt ontdekken, moet de Torre del More beklimmen! Deze 42 meter hoge Romaanse campanile vind je aan de Via Duomo. Het eerste gedeelte gaat er een lift, maar wil je de top bereiken zul je toch een flink stuk met de trap moeten gaan. Ben je eenmaal boven, kun je zomaar verrast worden door de klokken van de toren, deze klinken namelijk om het kwartier!

Selecteer hieronder een thema voor meer artikelen. Of zoek naar andere plaatsen in de omgeving door op 'In de Omgeving' te klikken. 

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png