Perugia: ontdek deze middeleeuwse studentenstad | Alles over Italië!

Perugia

Umbrië

INTRODUCTIE

De hoofdstad en wellicht de bekendste stad uit de regio Umbrië is Perugia [peroedzjia]. Net als veel andere steden en dropen in de regio heeft Perugia een lange geschiedenis, die terug gaat naar de Etrusken. De stad onderscheidt zich met haar universiteit en de festivals die er worden georganiseerd. Er is altijd wel wat te doen!

INFORMATIE OVER PERUGIA

Laten we beginnen bij de geschiedenis. De eerste keer dat de naam Perugia valt is in 310 v. Chr., wanneer het als Etruskische stad in oorlog is met de Romeinen. Net als veel andere steden en dorpen in het midden van Italië hebben de Etrusken Perugia dus opgericht. Uit die tijd is vandaag de dag de Porta Augusta nog te bewonderen. Deze bijzondere boog, die grenst aan de oude stadsmuur, is gebouwd in de 3e eeuw voor Christus en was destijds de hoofdingang van de stad. Helaas is het wel een van de weinige overblijfselen uit die tijd, want door een hevige brand in het begin van de jaartelling is een groot deel van de stad destijds verloren gegaan.

Perugia

Als we dan een sprong in de tijd maken, komen we uit in de middeleeuwen. In deze periode vierde Perugia haar hoogtijdagen.Je vindt tal van bezienswaardigheden uit deze tijd. Een van de oudste gebouwen van Perugia is Il Tempio di Sant'Angelo in het noorden van de stad. Deze cirkelvormige tempel ligt iets buiten het centrum, maar is absoluut de moeite van een bezoek waard!

Een van de belangrijkste monumenten uit de middeleeuwen vind je het centrum van Perugia: la fontana maggiore (de grote fontein). Deze schitterende fontein bevindt zich op het centrale plein Piazza IV Novembre. Het is een van de bekendste fonteinen van Italië en is door Fra Bevignate in 1270 ontworpen. In 1275 is deze vervolgens ook nog versierd door vader en zoon Pisano met 48 (!) reliëfs. Het Piazza IV Novembre is bij de inwoners van Perugia geliefd. Het ligt ook zeer gunstig aan belangrijke winkelstraten, zoals de Corso Vannucci

Het plein (hierboven op de foto) kent nog andere bezienswaardigheden, zoals il Duomo di Lorenzo en het stadhuis. De Dom stamt uit de 15de eeuw en heeft een stijl dat kenmerkend was voor de vroege Renaissance. Onder de dom zijn nog resten te zien van een oude campanile (klokkentoren) en het fundament van een Romeinse muur.

ROCCA PAOLINA

Toen Paus Paulus III in 1540 de stad veroverde, liet hij er een groot fort bouwen. Hierdoor werd het moeilijker om de stad te veroveren en bleef de stad onder zijn gezag. Hij noemde het fort naar zichzelf: Rocca Paolina. Toen de Perugianen de macht van de Paus verdreven, werd ook dit fort afgebroken. De vele smalle gangen onder het fort zijn echter wel bewaard gebleven. En dat ziet er indrukwekkend uit!

JAZZ & PERUGIA

Sinds 1973 wordt er in Umbrië ieder jaar een Jazz-festival georganiseerd: Umbria Jazz. Hoewel het in de begin jaren door heel Umbrië werd gehouden, is sinds 1982 Perugia de hoofdplaats voor het festival. Wereldberoemde Jazzbands, - zangers en -zangeressen komen naar de Umbrische hoofdstad om een optreden te verzorgen op de eeuwenoude pleinen.

STUDENTEN

Perugia is een erg levendige stad en dat komt niet in de laatste plaats door de universiteit! Er zouden in totaal zo'n 34.000 studenten een studie volgen aan de universiteit. Dat komt erop neer dat 1 op de 5 Perugianen een student is! De universiteit is een van de oudste ter wereld, ze zou zijn opgericht in 1308 onder Paus Clemens V. Met name de faculteit van de Rechtsgeleerdheid staat vanaf het begin zeer hoog aangeschreven!

Overigens is er nog een universiteit in Perugia: Università per stranieri di Perugia. Stranieri betekent buitenlanders, deze universiteit richt zich dan ook volledig op buitenlandse studenten.

Selecteer hieronder een thema voor meer artikelen. Of zoek naar andere plaatsen in de omgeving door op 'In de Omgeving' te klikken.

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur