Spoleto

Umbrië

INTRODUCTIE

Ooit was Spoleto een van de belangrijkste steden van Italië. De Lombarden maakte van Spoleto namelijk de hoofdstad van een van hun drie Italiaanse hertogdommen. Die status heeft het al lang niet meer, maar een bezoek is dit lieflijke dorpje zeker waard.

INFORMATIE OVER SPOLETO

Spoleto is volgens velen een van de mooiste dorpjes in Umbrië. Je vindt er bezienswaardigheden uit verschillende tijdperken: van de Romeinen tot aan de Barok. Je kunt je er prima een middag vermaken en mag dan zeker niet het Romeins theater, de kathedraal en het kasteel van het dorp missen. 

 

Spoleto is gesticht rond de 5de eeuw v.Chr. door de Umbriërs en kende drie tijden waarin het een sterke groei doormaakte:  tijdens de Romeinse tijd (als Spoletium), de tijd van de Lombarden en de tijd dat de Paus hier de scepter zwaaide. Uit die tijden stammen dan ook de meeste monumenten in het dorp.  Zo vind je iets ten zuiden van het Piazza del Mercato een Romeinse boog: Arco di Druso. Deze boog was ooit de toegangspoort naar het forum van de stad, waar nu onder andere het marktplein ligt. En niet ver daar vandaan, nabij het Piazza Libertà, vind je een heus Romeins theater. 

 

 

Het theater stamt uit de 1e eeuw, maar is na de val van het Romeinse rijk volledig vervallen. De stenen werden gebruikt voor de bouw van het kasteel en de toren van de kathedraal. Pas aan het begin van de 20ste eeuw is het theater herontdekt en grotendeels herbouwd.  Tegenwoordig hoort het bij het archeologische museum van het dorp, maar is het best te bezichtigen vanaf het plein (Piazza Libertà) boven het theater. 

 

Het gros van de monumenten stamt uit de middeleeuwen. Toen Spoleto in handen was van de Lombarden en wat later onder het gezag van de paus kwam te staan. Denk bijvoorbeeld aan de Duomo di Spoleto, de Sant’Eufemia of de Rocca Albornoziana boven de stad. 

 

De 12de-eeuwse kathedraal van de stad (Duomo) heeft een schitterende romaanse gevel, die uitkijkt op een waaiervormig plein (Piazza del Duomo). Een van de redenen om deze kathedraal een bezoek te brengen zijn de fresco’s van de geliefde kunstenaar Fra Lippo Lippi, die hier ook begraven ligt. 

 

 

Rond de kathedraal vind je wat leuke straatjes met verschillende winkeltjes en cafeetjes. Wie zin heeft, kan er ook voor kiezen een stukje te klimmen. De Rocca Albornoziana ligt namelijk bovenop de heuvel Sant'Elia. Dit enorme pauselijke fort is gebouwd tussen 1356-1364. Het heeft verschillende functies gehad (o.a. als paleis en gevangenis) en doet tegenwoordig dienst als museum van Spoleto. Het kasteel is ook de moeite waard door het schitterende uitzicht dat je hebt op het dorp en haar omgeving. 

 

Ponte delle Torri

 

Een van de indrukwekkendste bouwwerken uit de omgeving kun je vanaf het fort zien:  de Ponte delle Torri. Deze brug, letterlijk 'Brug der Torens', stamt uit de 14de eeuw en deed dienst als aquaduct naar Spoleto. De brug is zo’n 80 meter hoog en een absolute must-see. Helaas kan je de brug momenteel helaas niet bekijken door slecht onderhoud. 

Natuur

Introductie

NATUUR

Download Falo Mobile
 

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo.png