Ontdek het schitterende Aosta | Alles over Italië!

Aosta

Het Aostadal

INTRODUCTIE

Het Rome van de Alpen', zo wordt Aosta (Aoste in het Frans) ook wel genoemd. Ze dankt haar bijnaam aan haar strategische ligging in de Alpen en de rijke historie die terug gaat naar de Romeinen. De invloeden hiervan zijn tot op de dag van vandaag terug te zien!

INFORMATIE OVER AOSTA

Voor we gaan kijken naar wat je er vandaag zoal kunt zien en doen, is het wel zo handig om ook eens te kijken naar hoe het zou geworden is. Aosta heeft twee belangrijke tijdvakken gekend: de tijd van de Romeinen en de Middeleeuwen.De Romeinen namen Aosta over van de Galliërs en vernoemde de stad naar de keizer van het rijk, Augustus: Augusta Praetoria Salassorum. Ze bouwden een grote Triomfboog voor Augustus, een amfitheater en onder andere een brug.  Aosta was een gunstige plek voor de Romeinen. Vanaf hier konden ze namelijk gemakkelijk door de brede doorgangen van de Alpen richting het noorden trekken. Dat zorgde ervoor dat Aosta een rijke Romeinse stad werd.

 

Na de val van het West-Romeinse rijk werden de tijden voor Aosta ook wat minder, maar de gunstige ligging veranderde natuurlijk niet. Vanaf de tiende eeuw, toen de handel groeide, werd de stad weer belangrijker. Het kreeg ook een religieuze rol doordat de heilige Anselmus er werd geboren en de Via Francigna door de stad werd geleid.De stad behoorde in die tijd (sinds 1027) tot de regio Savoye. Deze regio stond in het begin bekend als graafschap, maar was later binnen het hertogdom onder leiding van Huize van Savoye in 1861 betrokken bij de eenwording van Italië.

 

Romeinse ruines aosta

 

Eigenlijk is er al die jaren weinig veranderd: de toeristen zien Aosta vaak nog steeds als ideale uitvalsbasis voor de omliggende bergen. Toch is de stad zelf ook zeker een dag waard! Bezoek bijvoorbeeld eens de Romeinse Ruïnes, de Kathedraal of de Sant'Orso.

FORO ROMANO

 

Wanneer je door de stad loopt, zul je zien dat Aosta de naam 'Rome van de Alpen' waarmaakt. Je vindt namelijk verdeeld over de stad verschillende ruïnes uit de Romeinse tijd. In het oosten van de het centrum van Aosta vind je de Arco d'Augusto. De boog stamt dus uit het begin van de jaartelling, maar wordt inmiddels omgeven door een kruispunt en heeft een bijzondere overkapping uit de 18de eeuw. ​

Wanneer je richting de Via Porta Pretoria loopt, zul je vanzelf het Teatro Romano (Romeins Theater) tegenkomen. Dit theater is vrij uniek, omdat het een van de weinige Romeinse theaters is geweest dat overdekt was. Je kunt vandaag de dag onder andere de zuidgevel en het podium nog bewonderen!​

 

Kathedraal van Aosta

 

KATHEDRAAL

 

Aan de andere kant van het centrum (maar zo groot is dat niet), vind je de kathedraal van Aosta. Een groot deel van de façade is spierwit, maar rondom de deurpost kun je al zien dat deze kathedraal behoorlijk oud is. In de 12e eeuw is de opdracht gegeven om deze kathedraal ter ere van de Johannes de Doper te bouwen. Naast de kathedraal vind je nog een museum met een grote collectie relikwieën en graftombes.

SANT'ORSO

 

Tussen de Arco d'Augosto en het Romeins theater vind je de Sant'Orso (volledig: Collegiata dei Santi Pietro e Orso). Dit prachtige middeleeuwse kerkcomplex moet je gezien hebben, wanneer je Aosta bezoekt. In de kerk vind je enkele mooie fresco's en de graftombe van de beschermheilige van de stad: Orso.

 

Omgeving Aosta

 

VERBINDINGEN AOSTA

 

Aosta heeft een goede verbinding over de weg met de omgeving. Zo kun je via de Gotthardtunnel naar Zwitserland en via de Kleine Sint-Bernhardpas kom je Frankrijk binnen (skistation La Rosière).

Andere transportverbindingen zijn minimaal. Er is wel een treinstation in Aosta, maar die is alleen verbonden met Ivrea in de provincie van Turijn. Wel rijdt Flixbus (stop bij station) vanaf Aosta naar andere grote steden in Italië.

Selecteer hieronder een thema voor meer artikelen. Of zoek naar andere plaatsen in de omgeving door op 'In de Omgeving' te klikken. 

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Download Falo Mobile

OVER DE COVERFOTO:

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png