Asolo

Veneto

INTRODUCTIE

Asolo is een kleine stadje in het noorden van Italië; in de regio Veneto. Het stadje wordt geroemd om haar prachtige locatie en sfeervolle centrum, met als absoluut hoogtepunt het beroemde Asolo-theater!

ÉÉN VAN DE MOOISTE DORPJES

Asolo is een van de mooiste dorpjes van Italië! Het dorp staat namelijk op de lijst van Borghi piú belli dItalia. Deze organisatie is in 2001 opgericht met als doel de mooiste kleine dorpjes in Italië in stand te houden. In totaal behoren er iets meer dan 200 dorpjes in Italië tot deze lijst, waaronder dus Asolo. Schroom dus zeker niet om Asolo een bezoek te brengen, wanneer je in de buurt bent!

INFORMATIE OVER ASOLO

Asolo is gelegen in de provincie Treviso (Veneto) en kent de bijnaam "De stad van honderd horizonnen" ('la città dei cento orizzonti' ), vanwege deze prachtige ligging aan de uiteinde van de dolomieten. De invloed van de stad Venetië is altijd groot geweest in dit gebied. Oorspronkelijk was de stad bewoond door de Veneti en in de vroege middeleeuwen was het eigendom van de familie Ezzelino. 

 

Eeuwenlang heeft Asolo een sterke aantrekkingskracht gehad op kunstenaars, dichters, schrijvers en andere beroemdheden, zoals de Engelse dichter Robert Browning en de ontdekkingsreiziger Freya Stark. Ze werden aangetrokken door de rust van de omgeving, maar ongetwijfeld  ook door het sfeervolle centrum van Asolo.

 

Die sfeer kun je vooral proeven op Piazza Garibaldi. Dit plein vormt middelpunt van de stad. Verschillende belangrijke monumenten bevinden zich hier dicht bij: het kasteel, het fort, het theater, het Palazzo della Ragione en het stadsmuseum; en doordat er ook wat gezellige barretjes te vinden zijn, is het altijd levendig op dit pleintje. 

 

De kathedraal van Asolo

 

Vanaf Piazza Garibaldi is ook de kathedraal van Asolo te bewonderen. De middeleeuwse kathedraal was de zetel van de bisschop en werd in de 18e eeuw opnieuw ontworpen en gerenoveerd door Giorgio Massari. Dit belangrijke religieuse gebouw heeft verschillende belangrijke werken van kunstenaars zoals Jacopo da Ponte, Lorenzo Lotto en Sebastiano Bastini.

 

Het kasteel

 

Wie vanaf het Piazza Garibaldi de Via Regina Cornaro afstruint, komt terecht bij Het kasteel van Asolo, later Palazzo Pretorio geheten. Dit statige gebouw was de officiële residentie van de zestiende-eeuwse koningin van Asolo: Caterina Cornaro. Je kunt het kasteel bezoeken; er zit een theater en een barretje in gehuisvest. Ook kun je de bijbehorende toren beklimmen, waarvanuit je een schitterend uitzicht hebt op de omgeving.  

 

Het Fort boven Asolo

 

Wat verder van het centrum - en hoger gelegen - staat het fort van Asolo, die uitkijkt over het dorpje. Het is een imposant gebouw met gigantische dikke muren en een hoogte van bijna 15 meter.  Het isgebouwd tussen het midden van de 12e eeuw en het begin van de 13e met als belangrijkste doel het beschermen van de inwoners van Asolo. Deze eenzame plek lijkt onaangetast door de tijd en biedt een uniek uitzicht dat zich uitstrekt van de Alpen tot de Po-vallei en op heldere dagen zelfs de lagune van Venetië bereikt.

 

De meest recente overblijfselen van oorlogen en veldslagen dateren uit 1510. Daarna verloor het Asolo-fort aan belang en werd het nog een tijd gebruikt als ziekenhuis, totdat Venetianen besloten het gebouw te sluiten. Vandaag de dag is het te bezoeken voor twee euro (2020) en dient het vooral als uitzichtspunt op de omgeving. 

Natuur

Introductie

NATUUR

Download Falo Mobile
 

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo.png