Vicenza en de werken van Andrea Palladio | Alles over Italië!

Vicenza

Veneto

INTRODUCTIE

Vicenza is een relatief onbekende stad in het noorden van Italië. Doordat het dichtbij steden als Verona en Venetië ligt, rijden veel mensen hier voorbij. Zonde, want Vicenza heeft als stad van Palladio meer dan genoeg te bieden!

INFORMATIE OVER VICENZA

De plek waar Vicenza zich nu bevindt, werd al bewoond voordat de Romeinen hier de macht grepen. De stad heeft dus een zeer lange geschiedenis, maar wanneer je door Vicenza loopt, springt eigenlijk één tijd - of beter: het werk van één man - er vooral uit. In de zestiende eeuw leefde hier namelijk de vooruitstrevende architect Andrea Palladio (1508-1580).

 

Andrea Palladio is geboren in Padua (Padova), maar trok als zestienjarige naar Vicenza om daar als metselaar wat geld te verdienen. Uiteindelijk groeide hij hier uit tot een van de meest bekende en geliefde architecten van de zestiende eeuw. Zijn gebouwen staan verspreid over de voormalige Republiek Venetië, maar de meest bekende staan in of nabij Vicenza. 

 

Bladzijdes uit het boek van Palladio

 

Bladzijdes uit het boek van Palladio over een van zijn villa's.

 

Palladio heeft veel betekent voor de stad en voor de architectuur in het algemeen. Zo heeft hij de boekenserie I quattro libri dell'architettura uitgebracht, waarin hij zijn manier van werken beschrijft. Zijn stijl is gebruikt over de gehele wereld. Zo zou de articten van het Witte Huis zijn geïnspireerd door zijn werken.  Hij werd zelf geïnspireerd door de Romeinse architectuur, maar heeft er zijn eigen draai aangeven. Meer informatie over zijn werk en de boeken vind je hier

 

Oude Centrum

 

Dwars door het centrum van Vicenza loopt de brede winkelstraat Corso Andrea Palladio. Wanneer je deze straat volgt en af en toe een zijstraatje of pleintje in schiet, zul je heel Vicenza ontdekken! 
 

Duik bijvoorbeeld de Via Cesare Battisti in, waardoor je uitkomt bij de kathedraal van de stad. De koepel van de kathedraal is ontworpen door Palladio, maar door zware bombardementen in de Tweede Wereldoorlog zie je vandaag de dag alleen nog een reconstructie. Enkel de façade is destijds overgebleven van het 16e eeuwse bouwwerk.
 

Piazza dei Signori

 

Vanaf de kathedraal kun je doorlopen naar het Piazza dei Signori en het Piazza dell’Erbe. Op deze twee pleinen - gescheiden door de Basilica Palladiana - kijk je je ogen uit. Aan deze twee levendige pleinen staan de mooiste bezienswaardigheden. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Basilica Palladiana, welke - uiteraard - grotendeels is ontworpen door Andrea Palladio. Het kent een schitterende façade en elegante galerijen. Hoewel de naam dat wel doet vermoeden, is dit geen kerk. Het werd in de middeleeuwen gebruikt als regeringszetel. Een andere naam is dan ook het Palazzo della Ragione (Gebouw van de Reden). Toen het gebouw in de zestiende eeuw instortte, werd Palladio gevraagd het gebouw te restaureren. Hij is verantwoordelijk voor de nieuwe façade, de loggia en het portaal. 

 

Piazza Signori VIcenza


Het Piazza dei Signori; het meest levendige plein van de stad.

 

Eveneens indrukwekkend is de Loggia del Capitanio. Ook dit gebouw werd ontworpen door Andrea Palladio en dateert uit het midden van de 16e eeuw. Het gebouw  wordt gekenmerkt door de rode bakstenen voorgevel en grootse zuilen. Binnenin deze loggia vind je een aantal fresco's van Giovanni Antonio Fasolo.

 

Mocht je er niet genoeg van krijgen, kun je op het Piazza dei Signori op het terras zitten en genieten van een goede kop koffie. 


Teatro Olimpico

 

Vanaf het Piazza dei Signori ben je ook zo weer op de Corso Andrea Palladio. Wanneer je deze volgt richting de rivier Bacchiglione, dan zul je vanzelf stuiten op bordjes richting het Teatro Olimpico van Vicenza. Dit theater wordt beschouwd als het oudste nog bestaande overdekte theater uit de Renaissance. Het werd tussen 1580 en 1585 gebouwd en is eveneens een ontwerp van Palladio. Hij stierf zelf in 1580 en heeft het dus niet voltooid zien worden, maar zijn leerlingen hebben zijn plannen wel kunnen uitvoeren. Het is een schitterend theater, welke je niet gemist mag hebben bij een bezoek aan Vicenza. 
 

La Rotonda

 

Voor de laatste bezienswaardigheid van Vicenza moeten we het oude centrum verlaten. Iets ten zuiden van Vicenza vind je op een van de glooiende heuvels namelijk de schitterende Villa Rotonda. Palladio ontwierp deze villa op verzoek van Paolo Almerico, een priester uit het Vaticaan die naar Vicenza was teruggekeerd nadat hij met pensioen was gegaan, maar deze verkocht het redelijk snel aan de gebroeders Capra. 

 

Villa Rotonda Vicenza

 

Villa Rotonda in de groene omgeving


Het is een schitterende villa met veel Romeinse elementen. Doordat de villa zich bevindt op een heuvel heeft het een mooi uitzicht op de omringende tuinen. Palladio maakte in zijn ontwerp gebruik van dit uitzicht door aan zijdes een loggia te bouwen. De Villa zelf is slechts enkele momenten in de week van binnen te bewonderen, maar de omliggende tuinen zijn ook zeker de moeite waard. Meer informatie over de specifieke tijden vind je op de website van de villa.

Selecteer hieronder een thema voor meer artikelen. Of zoek naar andere plaatsen in de omgeving door op 'In de Omgeving' te klikken. 

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png