LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Hoe duur is Italië? | Italië in Cijfers | Kennis over Italië

Hoe duur is Italië? | Italië in Cijfers

Ik kom graag in Italië en - uiteraard - dat kost nu eenmaal wat geld. Toch heb ik wel vaak het idee dat het leven in Italië goedkoper is dan in Nederland. Klopt dat gevoel? Of schat ik de kosten simpelweg te laag in. In dit artikel duik ik de data in en probeer te achterhalen hoe duur Italië is.

Prijzen worden bepaald door heel veel factoren. Soms heeft een regering daar invloed op (bijvoorbeeld door accijnzen of andere belastingen), maar het kan ook te maken hebben met de simpele marktwerking van vraag & aanbod. Hoe dan ook zijn er behoorlijke verschillen tussen de prijzen in Nederland en Italië. Deze verschillen leg ik bloot aan de hand van een groot onderzoek van het Europese onderzoeksbureau EUROSTAT. De verschillen worden uitgedrukt in relatieve waarden (%) en dus niet in absolute Euro's. Het Europees gemiddelde is daardoor altijd 100%. Voor het gemak heb ik de prijzen opgedeeld in drie categorieën: Eten, Wonen & Transport.

Eten & Drinken

Het bereiden - en vooral genieten - van eten is zeer belangrijk in Italië. De boodschappen zijn er echter wel een stuk duurder dan in andere Europese landen. Liefst 13% duurder! Dat is een behoorlijk verschil. Opvallend is dan ook wel dat het gemiddelde voor tabak & alcohol daarentegen lager ligt. Voor deze producten betaal je gemiddeld 6% minder.

 

'De boodschappen zijn gemiddeld 13% duurder, terwijl tabak & alcohol 6% goedkoper is. '

 

Hoewel de belasting op voedsel het grote verschil niet bepaalt (4% in Italië tegenover 9% in Nederland), bepalen de accijnzen wel het verschil bij de alcohol & tabak. In Italië geldt namelijk een accijns van €2.99 per Hectoliter (100 liter) op alle alcoholische dranken, terwijl het accijns in Nederland begint bij €8,83 en kan oplopen tot €47.48(!) per Hectoliter (Accijnzen EU).

 

Prijs boodschappen Italië

 

Eet je liever buiten de deur? Dan ben je in Italië relatief gezien wel goedkoop uit. De prijs van de horeca ligt namelijk 4% boven het Europees gemiddelde, terwijl wij in Nederland liefs 14% meer betalen dan de gemiddelde Europeaan. Toch weer een reden gevonden op een bezoek te brengen aan je favoriete osteria in Italië!

Wonen

Dan de kosten van het wonen. In sommige verlaten dorpen kun je nog steeds onder bepaalde voorwaarden een (vervallen) huis voor €1,- kopen, maar ook buiten deze dorpen is het wonen in Italië relatief goedkoop. De gemiddelde kosten liggen bijna 9% lager dan het Europees gemiddelde, terwijl deze in Nederland liefst 24.5% hoger dan dit gemiddelde zijn!

De goedkoopste regio's om een huis te kopen zijn Calabrië (€898,- per m2), Molise (€1.044 ,- per m2) en Sicilië (€1114,- per m2). In de steden betaal je - uiteraard - het meest voor een woning (Idealista). Vooral Milaan wordt gezien als de duurste plek om te wonen, waar je voor een nette woning al richting de €8.000 per m2 gaat (Justlanded).

 

Prijzen wonen Italië

 

Wanneer je eenmaal een huis hebt, wil je deze ook inrichten. Dit kun je dan misschien wel beter in Nederland doen. Het meubilair is in Italië namelijk relatief weer een stuk duurder dan het Europees gemiddelde (+11.9%). Slechts twee landen zijn nog duurder (Luxemburg & IJsland). Nederland is ook duurder dan het gemiddelde, maar wij betalen slechts 3.6% meer.

 

Transport

Tenslotte het transport; Nederland hoort daarbij tot de duurdere landen van Europa (+23.7). Alleen de Denen (+40.5) en Noren (+36.9) betalen relatief nog meer voor een nieuwe auto, motor of fiets. De Italianen betalen een gemiddelde prijs (102%) voor deze transportmiddelen. Overigens moet je in Italië wonen om er een auto te kunnen kopen, dus deze kan helaas niet zomaar van vakantie meegenomen worden.

 

Prijzen vervoersmiddelen Italië

 

Van alle kosten die ik hier bespreek, moet de beste nog komen. Italië is namelijk zeer goedkoop als het gaat om het openbaar vervoer. Gemiddeld betaal je in Italië bijna 23% minder voor de trein, boot of taxi dan het gemiddelde Europese land. Wij - Nederlanders - treffen het op dat punt minder goed financieel gezien. De gemiddelde prijs ligt hier namelijk 34.3% hoger dan het gemiddelde!

Kortom Italië kan echt een stuk goedkoper zijn, maar het hangt er helemaal vanaf met welke reden je in Italië bent. Boodschappen zijn een stuk duurder, maar het glaasje wijn kun je beter vanaf je eigen terras in Calabrië drinken 🍷😀.

Dan nog wel een kleine disclaimer: Ik heb gekeken naar de gemiddelde prijzen binnen Italië. De prijzen kunnen uiteraard verschillen. Dat gebeurt ook in Nederland, terwijl wij een veel kleiner land zijn. Meer informatie over de gegevens vind je een dit aparte document.

ECONOMIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN