LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Waarom is Milaan een modestad? | Kennis over Italië

Milaan & Mode

Milaan is een van de belangrijkste steden van Italië. Het is niet alleen heel belangrijk voor de economie van het land, maar de hele wereld kijkt ook op naar Milaan vanwege haar goede reputatie in de modewereld. Hoe is dat zo ontstaan? En hoe aanwezig is de mode vandaag de dag in de stad?

Het ontstaan van de modestad Milaan


Mode heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de stad. Al in de middeleeuwen en gedurende de renaissance zou men hier luxegoederen maken voor de rijke adel. Toch was mondiaal gezien Parijs altijd dé plek voor de laatste trends. En ook Florence werd lange tijd gezien als een grotere modestad dan het noordelijk gelegen Milaan. Eind negentiende eeuw begon dat te veranderen. In deze periode behoorde de stad tot de grootste industriële grootmachten in Italië en ontstonden overal kleine werkplaatsen waar men kleding produceerden. De kleding leek veel op de mode uit Parijs, maar was wat netter. 


Milaan Mode

 

Dak van de schitterende Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan

 

Pas in de jaren 1970 werd het modebeeld van Milaan wat glamoureuzer en omdat Florentijnse ontwerpen meestal zeer formeel en duur waren, werd de stad een populairdere winkelbestemming voor de Italianen. De stad kreeg tal van boetieks die zowel elegante als dagelijkse kleding verkochten. Milanese ontwerpen stonden bekend om hun bruikbaarheid en eenvoudige elegantie en werden populairder en betaalbaarder dan Florentijnse en Parijse ontwerpen. In die tijd ontstonden ook de merken als Giorgio Armani en Dolce & Gabbana in Milaan. Sinds die tijd behoort de stad tot de bekendste steden ter wereld wat betreft de mode.

 

Modeshows

Om die status vast te houden moeten er uiteraard bekende ontwerpers zijn en moeten die met enige regelmaat hun nieuwe collecties tonen. De belangrijkste modeshows vinden plaats tijdens de Milan Fashion Week. Deze wordt sinds 1958 georganiseerd en vindt meestal plaats in februari/maart en in september/oktober. De shows worden vaak georganiseerd op de meest mooie locaties, waaronder het Palazzo Reale in de stad. 

 

Bekende winkelstraat in MIlaan

 

Winkelstraten in Milaan


De kans dat je een plekje kunt bemachtigen tijdens een van de modeshows is vrij klein. Gelukkig kun je alle andere dagen ook bezoek brengen aan een van de bekende modewinkels. De meeste boetieks vind je rondom Piazza del Duomo met de schitterende Galleria Vittorio Emanuele II en de Quadrilatero della Moda (letterlijk mode blok) - of Quadrilatero d’Oro (gouden blok)  -  met straten als de Via Monte Napoleone, Via della Spiga, Corso Venezia en Via Manzoni. Je moet wel je dikke portemonnee meenemen. De Via Monte Napoleone staat namelijk op de zesde plek op de lijst van duurste winkelstraat ter wereld, met een huur van $7700 per vierkante meter (!) per jaar. 

ECONOMIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN