LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat je moet weten over het Italiaanse Piaggio | Kennis over Italië

Piaggio: Vespa & Ape

We kennen allemaal de Vespa en wanneer we denken aan de Italiaanse landwegen, verschijnt er vast ook een Ape. Wat veel mensen niet weten is dat beide merken behoren tot het van oorsprong Ligurische bedrijf Piaggio. Een korte kennismaking. 

Ontstaan van Piaggio

Hoewel de Vespa pas wordt geproduceerd sinds 1946, bestaat Piaggio als sinds 1884. Rinaldo Piaggio begint dan zijn eigen bedrijf in Genua, dat - hoe kan het ook anders in Genua - zich richtte op het interieur van schepen. Maar dat was al gauw niet meer genoeg voor Rinaldo Piaggio, die wilde uitbreiden naar andere markten. Zo ging men zich bezighouden met de treinen, moterboten en met vliegtuigen!

 

Piaggio Vespa Piaggio Vespa


Net na de tweede wereldoorlog, waarin Piaggio als militair vliegtuigbouwer flink getroffen was, kwamen ze met een nieuw product op de markt: Vespa. Ze gaven hem deze naam, vanwege de dunne taille van het model en vanwege het geluid van de scooter, dat deed denken aan een wesp. Twee jaar na de levering van de Vespa, kwam het bedrijf met nog een nieuw product: Ape (bij); een smalle driewieler. Deze twee voertuigen zullen vanaf dan het straatbeeld van Italië voorgoed veranderen.

 

De Vespa

Al vanaf het begin was deze scooter een succes. Net na de oorlog hadden veel Italianen behoefte aan een goedkoop simpel vervoersmiddel; precies wat de Vespa bood. Wat daar ook ongetwijfeld een belangrijk aandeel in had, was dat de moter werd gezien als vrouwvriendelijk. Door de brede voorkant en zit, konden vrouwen gewoon een rok of jurk blijven dragen op een scooter.

 

Ape van Piaggio

 

De introductie van de Ape

Net als de Vespa was ook de Ape (1948) iets waar de Italianen naar opzoek waren. Door de lichte materialen en de compacte constructie was de Ape veel goedkoper dan een auto, maar had wel ruimte om wat spullen te vervoeren. Ideaal voor kleinere bedrijfjes, dacht de bedenker Corradino D'Ascanio én Enrico Piaggio, zoon van Rinaldo.

Inmiddels is Ape een groot merk dat zijn wagentjes overal te wereld verkoopt. Met name in Azië - als broertje van de TukTuk, is dit kleine autootje de laatste jaren bezig aan een enorme opkomst. Er worden vandaag de dag meer Ape geproduceerd in India dan in Italië! Desondanks is hij gelukkig nog niet weg te denken in het Italiaanse straatbeeld en kunnen we er van blijven genieten.

ECONOMIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN