LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Betekenis Capoluogo | Kennis over Italië

Capoluogo of Capitale?

Capoluogo is de Italiaanse benaming voor de hoofdstad van een provincie of regio. In deze stad bevinden zich de belangrijkste bestuursorganen voor het gebied.

Verschillen

 

In het Nederlands maken wij geen onderscheid tussen de verschillende hoofdsteden. Zo wordt 's Hertogenbosch een hoofdstad genoemd (van de provincie Noord-Brabant), maar Amsterdam is eveneens een hoofdstad (van Nederland).

 

In het Italiaans kennen ze twee verschillende termen hiervoor: Capitale (hoofdstad van een land) en Capoluogo (hoofdstad van een regio). 

Regio en provincie

 

Italië is bestuurljk ingedeeld in de landelijke regering, regionaal niveau, provinciaal en tenslotte het gemeentebestuur. De landelijke regering bevindt zich in de hoofdstad Rome en alle andere besturen in hun capoluogo.

Zo wordt de regio Ligurië bestuurt vanuit Genua (capoluogo van Ligurië), maar de provincie Savona - onderdeel van Ligurië - wordt weer bestuurd vanuit de stad Savona (capoluogo van de provincie Savona). Ieder 'niveau' heeft aparte taken. 

ECONOMIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN