LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat is de maffia? | Kennis over Italië

Wat is de maffia?

De maffia is een geheime organisatie met een crimineel, cultureel, politiek en economisch aspect. In Italië is de maffia (in Italiaans mafia) ontstaan in het zuiden en tref je grote bendes aan als Cosa Nostra, Camorra en de 'Ndrangheta

Activiteiten

 

De maffia houdt zich vaak bezig met activiteten waar relatief veel geld mee te verdinen is. Denk hierbij aan drugshandel, wapenhandel, leningen en afpersingen.  

 

Structuur

 

Een maffiabende is opgedeeld in verschillende afdelingen. Deze afdeling kan geografisch bepaald zijn of door activiteiten. Een afdeling wordt geleid door een familie met aan het hoofd een Don - of capo. Let wel: een maffiafamilie hoeft niet altijd een natuurlijke familie te zijn. Deze Don wordt geholpen door raadgevers (consiglieri) om opdrachten te geven aan Caporegimes, die weer verschillende teams aanstuurt. Daadwerkelijke handelingen worden uitgevoerd door soldati, wat vaak jongeren zijn. 
 

Maffia in Italië

 

Wat betekent Omerta?

 

De omerta is de zwijgplicht binnen de maffia. Wat er ook met je gebeurt, je zult nooit praten met de autoriteiten of met anderen over familiezaken. Het is algemeen bekend dat de zwijgplicht zeer sterk is bij de maffia, waardoor het voor de politie moeilijk is om te achterhalen hoe de organisaties in elkaar steken. 

 

Wat betekent Vendetta?

 

De Vendetta is bloedwraak binnen de maffia. Wanneer iemand een lid van de familie wat aandoet, zal er ongetwijfeld een reactie hierop volgen: wraak. Het kan ook zijn dat er wraak wordt genomen op een persoon die zich keert tegen zijn eigen familie door bijvoorbeeld te praten met de autoriteiten. 

 

Wat betekent Pizzo/Pizzu?

 

Pizzo is het beschermingsgeld dat winkeliers of families moeten betalen aan de maffia. In ruil voor geld wordt hen niets aangedaan, maar bij een verzaking van het betalen zal de maffia hen het leven moeilijk maken. Het is een vorm van afpersing dat vooral in het zuiden van Italië voorkomt. Op Sicilië noemt men dit pizzu. 

 

Dubbel F

 

Wist je dat het Nederlands de enige taal is waar de maffia met een dubbele f geschreven wordt? In het Italiaans - en andere talen - schrijft men altijd mafia. 

ECONOMIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN