LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Alcantara kloof | Gole dell'Alcantara | Kennis over Italië

De Alcantara kloof

Ten noorden van de Etna stroomt de Alcantara-rivier. Bij een deel van deze rivier is duizenden jaren geleden in gigantische kloof ontstaan doordat het basalt van de Etna terecht kwam bij het water. Vandaag de dag is het een schitterende plek om te koelen tijdens de warme zomerse dagen op Sicilië of om juist lekker actief bezig te zijn.

De Alcantara rivier is een relatief kleine rivier van zo’n vijftig kilometer. De bron ligt hoog in de Monti Nebrodi en de monding is in de Ionische zee. Zo’n 4400 jaar geleden werd een deel van de bedding van de rivier geblokkeerd door een lavastroom van de Etna. De lava koelde snel af door het water, waardoor de stroom kristalliseerde in verticale kolommen. In de daaropvolgende millennia schuurde de rivier zich een weg door deze kolommen, wat resulteerde in verschillende indrukwekkende kloven en ravijnen in dit gebied. Het grootste deel van de bedding van de Alcantara maakt nu deel uit van het nationaal park.

 

Alcantara

 

In het gebied zijn verschillende activiteiten te doen. Zo kun je er wandelen en mountainbiken, maar ook canoying of body rafting behoort tot de mogelijkheden. Toch komt het merendeel van de mensen vooral naar de bekende Gole Alcantara. Dit is de grootste kloof in het gebied, waar het basalt tot wel vijftig meter hoog is. Deze gole bevindt zich in het Botanisch & Geologisch park, waarvoor je entree moet betalen. Je vindt hier ook een klein strandje. Het water is redelijk ondiep, waardoor je er - afhankelijk van het seizoen -  goed doorheen kunt lopen.

 

Botanisch park
 

De dichtstbijzijnde stad is Taormina. Vanuit deze stad gaan diverse excursies naar het gebied, maar kun je ook zelfstandig een bus nemen naar het nationaal park. Het grootste deel van nationaal park is gratis, maar een kaartje van de botanische tuin - waar de kloven zich bevinden - kost €13,- (in 2019).

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN