LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. De uitgestrekte Apennijnen | Kennis over Italië

De uitgestrekte Apennijnen

Het gebergte dat je door het hele Italiaanse schiereiland vindt, zijn de Apennijnen. Ze beginnen in de noordelijke regio Ligurië en lopen door tot aan de zuidelijke regio's Basilicata en Calabrië. De Apennijnen bepalen grotendeels de natuur in Italië. Op veel plekken is dit gebergte dan ook beschermd natuurgebied. Laten we in dit artikel eens wat verder kijken naar de geschiedenis en bezienswaardigheden van dit belangrijke stuk Italiaanse natuur. 

De Apennijnen vind je dus alleen in Italië, maar ze bestrijken wel bijna het hele land. Vaak worden de Apennijnen opgedeeld in drie zones:

 

  • De noordelijke Apennijnen (Appennino settentrionale). Dit zijn de gebergten in Ligurië, Emilia-Romagna en Umbrië.
     

  • De Centrale Apennijnen (Appennino centrale). De centrale Apennijnen vormen het hart van het gebied en worden gevormd door de regio's Toscane, Umbrië (eveneens), De Marken, De Abruzzen & Molise. 
     

  • De zuidelijke Apennijnen (Appennino meridionale) maken het gebergte vervolgens af. Sinds een aantal jaar horen de gebergte in het noorden van Sicilië officieel ook bij de Apennijnen, omdat de bergen  vanuit het puntje van Calabrië door zouden lopen naar het eiland (uiteraard onder water). Naast Sicilië en Calabrië vind je ook delen van deze Apennijnen in Campanië, Puglia (Apulië) en Basilicata. 

 

Apennijnen in Italie

 

Flora en Fauna

 

De Apennijnen is het leefgebied voor veel (zeldzame) diersoorten. Zo zou je, als je heel veel geluk hebt, de Italiaanse wolf of beer tegen kunnen komen. Deze twee bijzondere dieren waren aan het eind van de twintigste eeuw bijna uitgestorven in het land, maar dankzij verschillende reddingsacties en het uitbreiden van het beschermd natuurgebied, leven er nu zo'n 1800 wolven in Italië en bijna 40 bruine beren in het park nationaal park van Abruzzo.

 

Wilde paarden in Monti Sibillini

 

Top

 

Het hoogste punt van de Apennijnen vind je in de Monti Sibillini, een van de vele natuurparken die de Apennijnen rijk is. De berg Corno Grande (2912m) is het allerhoogste puntje, maar niet de hoogste berg van Italië. De Monte Bianco (Mont Blanc, 4904m) en de Gran Paradiso (4061m) zijn nog wel wat maatjes groter. Wel vind je op de Corno Grande de meest zuidelijke gletsjer van Europa! Al neemt die gletsjer helaas wel af in omvang. 

 

Naam

 

Waar de naam Apennijnen (Apennini) vandaan komt, is niet helemaal met zekerheid vastgesteld. Men gaat er vanuit dat het stamt uit de Keltische taal. Die taal kende namelijk het woord Penn wat iets als top/spits betekent. Aan het begin van de 5de eeuw werd voornamelijk in het noorden Keltische gesproken en dat zou dus een verklaring kunnen zijn. Zeker weten we het echter niet en we weten ook niet wat de benaming was van de Romeinen van dit gebied. 

Verschil met het Italiaans

 

Ik betrap mezelf soms ook wel eens op een veelgemaakte fout; het is in het Nederlands Apennijnen, maar in het Italiaans Appennini. In het Italiaans schrijf je dus een dubbele p, terwijl wij Nederlanders het maar met ééntje moeten doen. 

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN