LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Het Ruige Aspromonte | Kennis over Italië

Het Ruige Aspromonte

In de teen van de Italiaanse laars vind je het Nationaal Park Aspromonte. Dit park bestaat uit schitterende bossen en ruige bergen. Het is een uniek stukje natuur om verschillende redenen. In dit artikel vertel ik je daar graag meer over.

Het gebied

 

Het park Aspromonte is te vinden in de regio Calabrië in de provincie van Reggio Calabria. Het is een zeer groot park met een oppervlakte van circa 650 vierkante kilometer. Je vindt hier dan ook niet alleen maar natuur, maar ook tal van kleine (berg)dorpjes. 

 

Aspromonte in Calabrië

 

Het gebergte Aspromonte is een onderdeel van de Apennijnen, die van noord naar zuid Italië lopen. Dat we te maken hebben met de uitlopers van deze grote bergketen, wil niet zeggen dat de Aspromonte bestaat uit een heuvelachtig gebied. Een letterlijke vertaling van de naam Aspromonte zou namelijk neerkomen op ‘Ruige Berg’. Dit verklapt al een beetje hoe het landschap er hier uitziet. Het gebergte zit ‘klem’ tussen de Ionische en Tyrreense zee. Waar de meeste kustplaatsjes op zeeniveau liggen - is de hoogste punt van Aspromonte (Montalto) bijna 2000 meter hoog. Op sommige punten gaat het landschap dan ook steil omhoog.   

 

Flora en Fauna

 

Op en tussen die bergen is een hoop leven te vinden. Het is vooral een zeer bosrijk gebied; je vindt er zowel veel dennen, beuken enals kastanjebomen. En uiteraard mag de Bergamot niet vergeten worden, maar daarover zo meer. In deze bossen leven ook veel diersoorten. Zo is de Aspromonte het terrein voor de wolf, wilde katten, reeën, wilde zwijnen en tal van (roof)vogels. 


 

Bergamot

 

Mocht je in de buurt van het natuurgebied zijn, dan moet je zeker even op zoek naar Bergamot. Calabrië - en specifiek Aspromonte - vormt het epicentrum voor de productie van deze citrusvrucht.  De bergamot begint eind maart te bloeien in de zonnige gebieden nabij de zee en de hele maand april in de binnenlanden. Wanneer je hier dus bent in het voorjaar, zul je velden vol gele bloemen zien. In het najaar wordt de bergamot vervolgens geoogst en verwerkt in producten. De smaak vormt een kruising tussen een bittere sinaasappel en een limoen. In de omgeving vind je veel winkels en restaurants die de Bergamot gebruiken in hun producten; denk aan een likeur of crème bijvoorbeeld.  

 

Bergen van Aspromonte in Calabrië

 

Bezoek aan Aspromonte

 

Het park strekt zich uit over een groot gebied. Het is dan ook niet realistisch om te denken dat je het gehele park kunt bewonderen. Interessante plekken zijn onder andere het middeleeuwse Gerace of het Heiligdom van Maria van Polsi. Ook kun je genoeg activiteiten ondernemen. Zo zijn er diverse wandelingen uitgezet, kun je er goed mountainbiken en in de winter zelfs skiën! In Gambarie Aspromonte zijn in de winter vier skiliften actief. Het gebied is niet groot, maar wel erg mooi door het uitzicht op de straat van Messina!

 

Berucht

 

Calabrië vormt de geboorteplaats van de maffiabende ‘Ndrangetha. De Aspromonte zou een geliefde plek zijn geweest voor de bendes om hun gegijzelde vast te houden. Ook zijn er verschillende verhalen dat de leiders jaarlijks samenkomen in het dorpje Polsi (San Luca), dat zich bevindt in het natuurgebied. 

 

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN