LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. De Cilento: ongerepte natuur en eeuwenoude opgravingen. | Kennis over Italië

De Cilento Streek

De Cilento is een streek ten zuiden van de kust van Amalfi in de Italiaanse regio Campanië en staat bekend om haar ruige gebied vol schitterende natuur, ongerepte stranden en eeuwenoude ruïnes. Laten we in dit artikel eens kennis maken met dit relatief onbekende stuk Italië.

De naam Cilento is afkomstig van het Latijnse woord Cis Alentum ("aan deze kant van de Alento"). Dit geeft wel een goede indicatie van het gebied, waarvan de grenzen voornamelijk worden bepaald door het water: de Tyrreense zee aan de kust en de rivieren Bussento en Alento in de binnenlanden. De hoge bergen van de Alburni daarachter hebben ertoe bijgedragen dat het gebied lange tijd zeer geïsoleerd en ongerept is gebleven.

Cilento

Het nationaal park

Tegenwoordig vormen de bergen en het water niet meer een grote obstakel voor de mens en het werd eind jaren ‘90 dan ook steeds drukker in het gebied. Om de mooie natuur hier te beschermen besloot men om een nationaal park op te richten: Parco nazionale del Cilento, Vallo di Diano e Alburni. Het is een van de grootste nationaal parken van Italië met een totale oppervlakte van meer dan 1800 km2! 

En wat kan je dan zoal verwachten als je een bezoek brengt aan de natuur van de Cilento? Vooral heel veel verscheidenheid! Zo vind je aan de kust lange zandstranden die worden afgewisseld met woeste rotsen en grotten; in de binnenlanden vind je eerst heuvelachtige gebieden vol uitgestrekte bossen en verborgen meertjes en dieper het binnenland in worden de bergen hoger en de valleien dieper. Er is simpelweg niet één omschrijving te geven van dit gebied. 

Oude opgravingen

Naast alle natuur vind je in de Cilento ook een aantal wereldberoemde opgravingen. Deze stammen allemaal uit de tijd van de oude Grieken, toen het zuiden van Italië Magna Graecia werd genoemd. 

Het meest bekend is Paestum. Deze stad werd gesticht in de 7e eeuw voor Christus en stond in die tijd bekend als Poseidonia. We weten niet heel veel van het leven in die tijd op deze plek, maar dat het een belangrijke religieuze plek was, staat wel vast.  Je vindt er vandaag de dag onder andere overblijfselen van drie tempels die dateren uit de 6e eeuw voor Christus in een opmerkelijke Dorische stijl, gewijd aan de Griekse goden Athene en Hera.

 

Cilento opgravingen Paestum

 

Wat meer ten zuiden van de Cilento vind je de opgraving Velia.  Dit stadje is gesticht door de Grieken in 530 v. Christus. Velia stond bekend om haar zoutmijnen en vissersvloot. Bij een bezoek aan dit stadje vind je vooral nog de ruïnes van de oude stadsmuren en wat sporen van vele torens en een poort.
 

Stranden in de Cilento

Zoals gezegd staat de Cilento ook bekend om haar mooie stranden. Veel stranden en baaien in dit stuk van Italië hebben de Bandiera Blu verdiend, wat betekent dat de stranden schoon en goed onderhouden zijn! Dat in combinatie met de helderblauwe Tyrreense zee, maken dat je wel een bezoek moet brengen aan de stranden van Cilento. 

Terwijl er in het noordelijke deel van de kust voornamelijk zandstranden zijn, zoals Trentova of Ascea, wordt de zuidelijke gekenmerkt door vele prachtige baaien, inhammen en zeegrotten. Denk aan de schitterende baai van de Infreschi, niet ver van het mooie zeedorp Scario.
 

Waar ligt de Cilento?

Cilento strekt zich uit van de eeuwenoude stad Paestum tot aan de Golf van Policastro, nabij de stad Sapri en alles en westen van de A3. Het is een uitgestrekt en zeer verscheiden gebied, waardoor je jezelf hier prima een hele tijd kunt vermaken!

 

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN