LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. De Collio heuvels in Friuli | Kennis over Italië

De Heuvels van Gorizia (Collio)

‘Glooiende groene heuvels vol wijnranken en sfeervolle dorpjes’ klinkt als een beschrijving van de geliefde Le Langhe streek of Toscane, maar daar heb ik nu niet over. In het uiterste noordoosten van Italië vind je namelijk Il Collio (Goriziano) - ook wel bekend als de Heuvels van Gorizia. Een streek met een hevige geschiedenis en rijke natuur. Tijd om eens wat meer te ontdekken over dit onbekende stukje Italië!

Waar ligt Il Collio?

De regio Il Collio ligt op de rechteroever van de Soča (Isonzo) rivier en ten noorden en westen van de Italiaanse stad Gorizia, waarnaar het dus ook vernoemd is. Het ligt niet enkel in Italië, maar ook voor een deel in Slovenië!   

Dit stukje Italië kende de eerste helft van de twintigste eeuw een hevige tijd. Aan het begin van de 20ste eeuw behoorde dit stuk nog toe aan het Habsburgse rijk (Oostenrijk). Na de eerste wereldoorlog (daarover zo meer) werd dit rijk opgesplitst en werd een groot stuk land aan Italië ‘gegeven’. Hieronder viel dus onder andere Gorizia en haar omgeving. Na de Tweede Wereldoorlog werden de grenzen opnieuw bepaald en moest Italië een groot stuk land afgeven aan Joegoslavië. Die nieuwe grens (nu met Slovenië) loopt nog altijd dwars door de stad Gorizia en heeft sindsdien veel impact gehad op de inwoners van het gebied. 
 

Collio (Heuvels an Gorizia)

 

Bekende plaatsen

Die grens loopt dus ook door het heuvelachtige landschap. In het gebied liggen kleine gehuchtjes met daarin vooral veel wijn boetiekjes.  Aan de Italiaanse kant vind je verder uiteraard de stad Gorizia en het dorpje Cormons, welke een zeer klein centrum kent - maar wel wat gezellige barretjes heeft. 
 

Eerste Wereldoorlog

De heuvels van Gorizia vormden in de eerste wereldoorlog het toneel van vele afschuwelijke veldslagen.Ondanks de vele slachtoffers, is de geschiedenis van deze gevechten voor ons relatief onbekend. De impact van de oorlog was zeer voelbaar in dit gebied en wordt op vele manieren herdacht. Zo vind je in het kasteel van Gorizia een museum over de veldslagen en is tussen de heuvels het Redipuglia gelegen. Een monumentale begraafplaats voor gevallen Italiaanse soldaten.

 

Herdenkplaats Redipuglia

 

Wijn uit Collio

Je kunt dit gebied niet verlaten zonder een wijnproeverij gedaan te hebben. De Collio Goriziano staat tenslotte bekend om haar goede wijnen! De regio wordt erkend met de officiële de status van DOC. Men produceert hier vooral witte wijnen, maar ook Collio Rosso (rode variant) komt hier voor -  meestal van Merlot, Cabernet franc en Cabernet Sauvignon.

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Aanbevolen boek

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals het boek 'Koffiebars en Carabinieri' van Miriam Bunnik. In dit mooi geschreven boek vertelt zij net iets meer over de Italiaanse cultuur dan je in de meeste andere boeken leest.

Meer informatie