LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. De Dolomieten in het kort | Kennis over Italië

De Dolomieten in het kort

De Dolomieten zijn een van de mooiste gebergten in het noorden van Italië. De steile spitsen van de bergen in combinatie met de vele kleine meren zorgen voor een adembenemend decor. In dit artikel een kort overzicht van de hoogtepunten van het gebied en de ontstaansgeschiedenis van de Dolomieten.

Ontstaan van de Dolomieten

 

De Alpen zijn ontstaan doordat de Afrikaanse plaat tegen de Euraziatische plaats duwt. Dat gebeurt nog steeds, waardoor de Alpen ieder jaar een paar centimeter groeien. De Dolomieten maken deel uit van de Alpen, maar zien er toch heel anders uit dan de omliggende gebergten. Dat heeft uiteraard te maken met ontstaansgeschiedenis van de Dolomieten. Het gebied van de Dolomieten bestaat namelijk uit een ander soort gesteente dan de meeste gebergten in de Alpen, zo ontdekte de Franse geleerde Deodat de Dolomieu in 1792. Het gesteente van de Dolomieten zou ook het mineraal Dolomiet bevatten. 

 

Dolomieten

 

Dit zorgt ervoor dat de Dolomieten niet, zoals de rest van de Alpen, zijn geërodeerd door gletsjers, maar alleen last hebben van corrosieve werking van elementen als ijs, zon en regen. 


 

Opvallende plekken

 

De dolomieten worden vaak gezien als een van de mooiste gebieden van Italië. Het kent dan ook tal van interessante plekken, die je niet mag missen wanneer je in de buurt bent. Veelal bestaan deze plekken uit spitse pieken, die zijn ontstaan uit één enkele bergtop. Denk bijvoorbeeld aan de Cinque Torri, nabij Cortina d’Ampezzo, of de Tre Cime di Lavaredo

 

Tre Cime in de Dolomieten

 

Ook de Sasso Lungo (Langkofel) is een bijzondere verschijning in het gebied. Dit massief bevindt zich tussen het Val Gardena en Val di Fassa en bestaat uit een lang uitgerekt stuk met hele hoge pieken, welke je van verre kunt zien liggen. 

 

Grande Strada delle Dolomiti

 

Een schitterende route door de gehele Dolomieten (van Bolzano naar Cortina d’Ampezzo) is de Grande Strada delle Dolomiti. Deze weg slingert door het berglandschap en komt langs vele prachtige uitzichtpunten, waaronder de Cinque Torri en de Sasso Lungo. 

 

De weg is aangelegd aan het begin van de 20ste eeuw.  Vroeger lag in dit gebied de grens tussen Italië en het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Een goede bereikbaarheid was dus van cruciaal belang voor de militairen, die de grens moesten bewaken. De weg zorgde ook voor een impuls voor het toerisme in het gebied. Er werden in die tijd tal van nieuwe hotels gebouwd en de eerste liften werden opgezet. 

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN