LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Ontdek de Gargano in Puglia! | Kennis over Italië

Ontdek het Nationaal Park Gargano in Puglia!

In het noorden van de regio Puglia vind je het schiereiland Gargano, vernoemd naar de berg ‘Monte Gargano’. Een groot deel van dit schiereiland valt onder het nationaal park ‘Gargano’ dat mede door haar grote verscheidenheid een bezoek waard is!

Die verscheidenheid maakt de Gargano zo ontzettend uniek.  Zo vind je er onder andere de Tremitische Eilanden, het bosreservaat Foresta Umbra en enkele zoutmeren. En tussen het bergachtige landschap heen vind je ook enkele authentieke dorpjes.

 

 

Tremitische Eilanden

Ondanks dat de Gargano een geweldig binnenland heeft, kennen veel mensen de Gargano vooral van de schitterende rotsachtige kust. Bekende plaatsen als Vieste of Peschici, maar ook de Tremitische eilanden hebben ongetwijfeld een groot aandeel gehad in dit imago. De Tremitische eilanden liggen ten noorden van de Gargano. Het is een archipel bestaande uit vijf kleine eilandjes, waarvan San Nicola en San Domino de bekendste zijn. Meer informatie over deze eilanden vind je op een andere pagina.

 

Foresta Umbra

Honderden miljoenen jaren geleden was de Gargano een eiland dat volledig bedekt was met bossen; toen het zich bij het vasteland aansloot en de beroemde "uitloper van Italië" vormde, behield het nog steeds de kenmerken van het eiland. Van het immense groene gebied dat het omvatte, bleef het alleen het Foresta Umbra over. Het is een schitterend - veelal ongerept - stuk natuur. Je vindt hier allerlei bomen: beukenbomen, eiken en dennen. En tussen al die bebossing in leven vele dieren als  reeën, wilde zwijnen, egels, wilde katten, vossen en vele spechten.

 

Foresta Umbra Gargano Puglia

 

Een goed beginpunt voor wandelingen is het kleine Laghetto d’Umbra (Meertje van ‘Umbra’). Hier vind je ook een klein educatief centrum.
 

Dorpen

Naast alle schitterende natuur vind je ook enkele dorpjes binnen het beschermd natuurgebied. De bekendste dorpen zijn Vieste, Peschici en Vico del Gargano. Vieste en Peschici bevinden zich aan de kust en zijn dan ook geliefde badplaatsen met mooie stranden. In de binnenlanden vind je onder ander het bedevaartsoord Monte Sant’Angelo, welke je eveneens niet mag missen bij een bezoek aan deze streek.

 

Meren

Ten noorden van het bergachtig landschap vind wat laagvlakte richting de zee. Hier tref je onder andere het Meer van Lesina en het Meer van Varano. De meren zijn gescheiden door een dunne duinrand van de Adriatische zee. Deze randen zijn ontstaan doordat water vanuit de beekjes van hoger gelegen gebieden tegen de zee in gingen. Daardoor viel het zand stil en ontstond er een ophoping.

 

Lago di Varano

 

© Gilles San Martin (Flickr)

 

Het Lago di Lesina staat bekend om haar paling boerderijen. In het dorpje Lesina vind je een bezoekerscentrum (link) met meer informatie over het meer en de omgeving.

 

 

 

 

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN