LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Gran Paradiso: het oudste natuurpark van Italië. | Kennis over Italië

Nationaal Park Gran Paradiso

Het natuurgebied Gran Pardiso is niet alleen het oudste natuurgebied van Italië, het is ook werkelijk een paradijs!  Het is geschikt voor iedere vorm van bergsport: wandelen, fietsen, klimmen of skieën bijvoorbeeld.

Eerste beschermd natuurgebied

Het Nationaal Park Gran Paradiso werd opgericht in 1922, waarmee het het eerste natuurgebied in Italië was dat volledig werd beschermd. Die bescherming was ook wel hard nodig, want de koninklijke familie Savoye betrad het gebied maar wat graag voor hun jacht. Er waren (en gelukkig zijn ze er nog) in het park veel bijzondere dieren te vinden, waar de mannelijke leden van de familie graag jacht op maakten.

 

Gran Paradiso


Wandelen

Grand Paradiso is een zeer geliefd gebied onder wandelaars. Door het gehele gebied lopen vele wandelroutes. In totaal vind je er iets meer dan 500 km aan toegankelijke paden. Deze zijn grotendeels ‘afgestamd’ van de oude koninklijke jachtwegen en lopen door de vijf valleien, waarin dit prachtige en ongerepte gebied is onderverdeeld: Valle Soana, Valle Orco, Valle di Cogne, Valle di Rhêmes en Valsavarenche.

Verdeeld over het gebied zijn er een hoop berghutten te vinden, waar je als wandelaar de nacht kunt doorbrengen of even kunt bijkomen van een zwaar stuk.De bekendste berghut is Rifugio Vittorio Sella. Deze bemande berghut is goed bereikbaar vanaf het kleine dorpje Valnontey.
 

​Bergtop Gran Paradiso

Het natuurpark is vernoemd naar het bergmassief Gran Paradiso. Deze berg vormt de hoogste top van gebied (4061m) en is tevens de hoogste berg die geheel in Italië ligt! De Mont Blanc (Monte Bianco) wordt inmmers gedeeld met Frankrijk. 

De berg is sterk vergletsjerd. De vier bekendste en grootste gletsjers zijn: de Ghiacciaio del Gran Paradiso, Ghiacciaio di Moncorvè, Ghiacciaio di Noaschetta en de Ghiacciaio della Tribolazione. Gedurende het gehele jaar vinden er veel georganiseerde tochten plaats.

 

Gletsjers in het Gran Paradiso
 

Dieren

Dankzij de beschermde status van het park leven er nog altijd veel (unieke) diersoorten in Gran Paradiso. Zo leven er gemzen, vossen, arenden en bijvoorbeeld gieren.

Het bekendste dier is echter de Alpensteenbok. Deze soort vind je haast nergens anders. Ze vormen het symbool van  Gran Paradiso! Om ze te bewonderen moet je wel de hoogte in. In de valleien komen ze zelden. Wanneer je dan eenmaal de boomgrens voorbij bent, zul je ze zeer waarschijnlijk tegenkomen!

Alpensteenbok in Gran Paradiso

Luca Casale, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

 

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN