LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Gran Sasso: de groenste regio van Europa! | Kennis over Italië

Bergmassief Gran Sasso

Abruzzo kent ontzettend veel mooie natuur. Sterker nog, Abruzzo is met 35% ongerepte natuur de groenste regio van Europa! Een van de bekendste natuurgebieden is de Gran Sasso. Dit unieke stukje natuur bevindt zich in de binnenlanden; tussen L’Aquila en Teramo in. Hier vind je amper dorpjes, maar vooral hoge pieken, grote hoogvlaktes en tal van wilde dieren.

Gebergte

De Gran Sasso is een bergmassief dat deel uitmaakt van de Apennijnen. Je vindt hier de hoogste top van dit gebergte: De Corno Grande. Deze berg bestaat uit drie toppen, waarvan de westelijke (Occidentale) het hoogst is met een hoogte van 2912 meter.  Ten noorden van de top ligt de Calderone-gletsjer. Dit de zuidelijkste gletsjer van Europa! Door de opwarming van de aarde smelt deze gletsjer echter zeer snel en is het maar de vraag of de gletsjer er over enkele jaren nog is. 

 

Gran Sasso

 

Naast de hoge toppen staat het gebied ook bekend om haar hoogvlaktes. Een van de bekendste vlaktes ligt iets ten zuiden van de Corno Grande: de Campo Imperatore. Deze vlakte van bijna 15 kilometer lang staat bekend om de vele bloemen in de lente en zomer. Om er te komen kun je de SS17bis pakken met de auto of in Fonte Cerreto een kabelbaantje pakken. Deze brengt je een stuk hoger vanwaar je schitterende panoramische wandeltochten kunt maken, waaronder een wandeling naar de top van de Corno Grande.

Flora & Fauna

In de Gran Sasso leeft bijzondere flora en fauna, die je op weinig andere plekken in Europa tegenkomt. Zo vind je hier de bruine beer, Apennijnse wolven, gemzen, wilde zwijnen, stekelvarkens, arenden en gieren. Ook groeien er hier meer dan tweeduizend plantensoorten, waarvan sommige uitsluitend in dit gebied voorkomen, zoals de Abruzzo Edelweiss

 

Hoogvlakte nabij Gran Sasso
 

Nationaal park

De Gran Sasso maakt ook deel uit van een nationaal park: Parco nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga. Het is een van de drie nationaal parken in de Abruzzen en opgericht in 1991. Naast het bergmassief Gran Sasso vind je in het park ook de bergketen Monti della Laga. Deze ligt ten noorden van de Gran Sasso. Het is een afwisselend gebied met vele bossen en tal van watervalletjes en bergmeertjes. Het bekendste meer is het Meer van Campotosto  (Lago di Campotosto). Deze is ontstaan in de jaren veertig van de vorige eeuw door de bouw van drie stuwdammen, die het water van de rivier Fucino tegenhouden.

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN