LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. | Kennis over Italië

Ionische zee

De Ionische zee is een zee die onderdeel uitmaakt van de Middellandse zee en zich bevindt ten zuidoosten van het Italiaanse schiereiland en ten westen van Griekenland. Bij het kanaal van Otranto gaat de zee over in de Adriatische zee en bij de Straat van Messina gaat het over in de Tyrreense zee.

De meest zuidelijke regio's van Italië grenzen aan de Ionische zee: (oosten van) Sicilië, Calabrië. Basilicata, en Apulië. Belangrijke Italiaanse steden aan deze zee zijn Catanië, Crotone, Taranto en Messina. 

Afkomst van de naam

De verhalen over de naam van de Ionische zee gaan terug naar de oudheid. De nimf Io was beeldschoon, zo mooi dat de oppergod Zeus snel op haar viel. Hera - de vrouw van Zeus - had dit door en werd jaloers. Dat had Zeus weer door en om haar te beschermen tegen zijn vrouw toverde hij haar om in een koe. Dit had Hera weer door en er ontstond een ware strijd om de koe. Uiteindelijkstuurde Hera en horde horzels o de koe (Io) af, die in paniek de zee in sprong: de Ionische zee. 

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN