LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Het Idyllische Comomeer | Lago di Como | Kennis over Italië

Het Idyllische Comomeer

Het Lago di Como (Comomeer) is een groot meer in het noorden van Italië. Het meer is geliefd bij veel toeristen door de vele leuke dorpjes rondom het meer en de schitterende natuur die aan de oevers te vinden is. In dit artikel vind je wat meer algemene informatie. 

Het Comomeer kent een bijzondere vorm. Het lijkt een beetje op een omgekeerde Y of, zoals men lokaal zegt, lijkt het op de vorm van een mens:  één been in Lecco, het andere in Como en de neus in Domaso. Deze bijzondere vorm is ontstaan door de kracht van het gletsjerijs na de ijstijd, waardoor ook het bergachtige gebied rondom het Comomeer is ontstaan. Vooral de noordelijke oevers zijn ruig en daardoor ook minder bevolkt dan de zuidelijke delen. 

 

Argegno aan het Comomeer

 

Geliefde plaatsen

 

Al in de tijd van de Romeinen werd de oever van het Comomeer bewoond. De Romeinse Via Regina - die de Romeinen van het zuiden naar het noorden van de Alpen leidde - liep namelijk langs de westkant van het meer. Vandaag de dag vind je langs deze route leuke dorpjes als Menaggio, Griante, Cernobbio en het grotere Como - waarnaar het meer vernoemd is. Aan de oostkant van het meer vind je wat rustigere stadjes als Varenna en Lecco en precies tussen de twee ‘armen’ in ligt de chique badplaats Bellagio. 

 

Triangolo lariano

 

Doordat de armen van het Comomeer ver naar het zuiden uitstrekken, ontstaat er tussen deze armen een soort schiereilandje met het plaatjes Belaggio in het uiterste noorden. Dit gebied wordt in het Italiaans de Triangolo lariano genoemd.  Een combinatie van triangolo (= driehoek) en het bijvoeglijk naamwoord lariano (gerelateerd aan de Larius). Larius is de Latijnse naam van het Comomeer en wordt vandaag de dag nog wel eens gebruikt. 

 

Het gebied van de Triangolo lariano bestaat uit een aantal hoge bergtoppen, tal van kleinere bergmeertjes, zoals het Lago di Montorfano, het Lago di Oggiono en het Lago del Segrino, en een aantal dorpjes, waarvan Erba en Canzo de moeite waard zijn. 

 

Wandelroutes langs het meer

 

Naast het bezoeken van de dorpjes of het ontspannen aan een van strandjes langs het meer, kun je ook genoeg actiefs ondernemen bij het Comomeer. Er zijn diverse mountainbike-routes, boot- of wandeltochten te vinden. Ik licht er graag twee bijzondere uit: Het Viadante-pad en de Greenway del Lago di Como. 

 

Het Comomeer (Lago di Como)

 

Viandante 

 

Het pad van de Viandante is ongeveer 45 kilometer lang en loopt langs het oostelijke deel van de Lecco-tak van het meer. Dit pad werd eeuwenlang gebruikt als handelsroute van Milaan naar Zwitserland. Het pad is grotendeels in goede conditie en ook geschikt voor beginnende wandelaars. Omdat het pad vooral langs het meer trekt, heb je een aantal schitterende uitzichten onderweg. Het voordeel van dit pad is dat het ook langs het spoor komt. Hierdoor is het op vier punten mogelijk om verder - of terug -  te reizen met de trein. 

 

Greenway del Lago di Como

 

Ook aan de andere kant van het meer loopt een wandelroute: De Greenway del Lago di Como (of Greenway del Lago di Lario). Dit pad doorkruist enkele historische dorpjes en daalt op een paar punten af richting het meer.  Hierdoor heb je zowel uitzicht op het meer, als dat je er een duik in kunt nemen gedurende de tocht. De Greenway is een stuk korter dan de Viandante: 13 kilometer, waardoor deze goed in een dag te doen is. 

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN