LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Het Meer van Bolsena | Kennis over Italië

Meer van Bolsena

In het midden van Italië (Lazio) vind je het Meer van Bolsena (Lago di Bolsena). Het is het grootste kratermeer van Europa en een van de grotere meren in Italië. Laten we eens kijken wat je er kunt doen en hoe dit bijzondere meer is ontstaan. 

Ontstaan

 

Het Meer van Bolsena is ongeveer 370.000 jaar geleden gevormd door het ineenstorten van een caldiera van de vulkaan Monti Volsini. De ondersteuning van het 'dak' van deze vulkaan werd zo instabiel dat het instortte en de vorm van een kom kreeg. 

 

Dat wil niet zeggen dat daarmee de vulkaan sinds die tijd nooit meer is uitgekomen. Volgens diverse Romeinse bronnen zou deze vulkaan namelijk in 104 v.Chr. nog actief geweest zijn. Ook moeten de twee eilanden in het meer gevormd zijn door uitbarstingen van de vulkaan onder het waterpeil.  

 

Meer van Bolsena

 

De eilanden in het Meer van Bolsena


En die twee eilanden hebben de namen Isola Martana en Isola Bisentina gekregen. Isola Bisentina is het grootste eiland (17ha) en kun je bezoeken met een klein veerbootje vanuit Capodimonte. Je vindt er verschillende monumenten die gebouwd zijn in verschillende tijdvakken.

Zo weten we dat de eilanden - vooral Bisentina - al werd bewoond door de Etrusken en Romeinen, maar door enkele ruzies zijn bijna alle sporen van deze volkeren hier verdwenen.

De meeste gebouwen op het eilandje stammen vanaf de tijd dat de familie Farnese hier de baas was. Deze machtige familie uit Rome liet onder andere de mooie kerk La Chiesa dei Santi Giacomo e Cristoforo (1588) bouwen. Verder kun je op het eiland ook nog een tempeltje, een klein klooster en diverse tuinen bezoeken.

 

 

Meer van Bolsena

 

Bolsena


Er liggen een aantal kleine dorpjes aan het meer: Capodimonte, Gradoli, Montefiascone en Bolsena bijvoorbeeld. Dat laatste dorp is de naamgever van het meer en eveneens de belangrijkste toeristische trekpleister. Bolsena is niet groot; telt ongeveer 4000 inwoners.

​Het kent een lange winkelstraat die dwars door het oude centrum loopt en eindigt bij Rocca Monaldeschi. In het kasteel vind je het lokale museum, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van het meer en de stad Bolsena.

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN