LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Lago di Tovel | Kennis over Italië

Lago di Tovel

In de noordelijke regio Trentino-Alto Adige vind je vele meren en bergtoppen. Een van die meren is Lago di Tovel (Tovelmeer). Dit meer is prachtige gelegen in het Parco Naturale Adamello Brenta, maar vooral bekend vanwege haar misterieuse rode gloed.  

Het natuurpark Adamello Brenta maakt deel uit van de Dolomieten en is te vinden in het westen van de regio Trentino-Alto Adige. Het is een prachtig gebied; de vele naaldbossen, tientallen kleine meertjes, zeldzame bloemen, vele diersoorten en de Presena-glacier maken het tot een uniek stuk Italië. Zo leeft hier bijvoorbeeld nog de Italiaanse bruine beer en vliegen er met regelmaat grote adelaars rond. 

Het Lago di Tovel vind je in het oostelijke punt van het park en is te bereiken via de plaats Tuenno

 

Lago di Tovel

 

Rode gloed

 

Hoewel het meer dus prachtig gelegen is, is het toch vooral bekend met een andere reden: Vroeger kleurde het water van het meer in augustus namelijk donkerrood door dinoflagellaten (Plankton). Het was een bijzondere verschijnen waar veel mythes uit het gebied op gebaseerd zijn. Tegenwoordig kleurt het Lago di Tovel niet meer rood en is de Plankton uit het meer verdwenen. 
 

Mocht je wat meer informatie willen hebben over het meer en de omgeving, dan kun je in de zomermaanden een bezoek brengen aan het Casa del Parco Lago Rosso. Dit informatiecentrum vind je dichtbij het meer en geeft je een kijkje in hoe het meer rood kon kleuren en hoe dat er ooit moet hebben uitgezien. 

 

Lago Tovel

 

Legende van Tresenga

De verklaring van de rode kleur is dus te vinden bij de plankton in het meer, maar vroeger was zo'n bijzonder fenomeen natuurlijk onverklaarbaar en bood het genoeg materie voor een aantal mooie legendes. Een van de bekendste legendes over dit meer, is de legende van Tresenga. Tresenga was een prinses van het koninkrijk Ragioli, nu een klein dorpje in het Val Rendena. Tresenga was enigkind, wat betekende dat zij de troonopvolger zou zijn van haar vader. 

Dat zou echter ook betekenen dat de man met wie zij zou trouwen ook de macht zou krijgen in het gebied, waarmee de Koninklijke familie van Ragioli min of meer de macht zou verliezen. Tresenga was zo trots op haar familie dat ze iedere man afwees. Tot grote woede van de koning van Tuenno, Lavinio. 

 

Zijn eer was zo aangetast dat hij besloot de prinses Tresenga en haar koninkrijk aan te vallen. Het grote leger van Lavinio vermoorde de hele bevolking, waarvan het bloed het Lago di Tovel in stroomde.

Volgens de legende zou eens per jaar het water van het meer donkerrood kleuren ter gedachtenis aan deze vreselijke gebeurtenis. 

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN