LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Ontdek het mooie Lago Maggiore | Kennis over Italië

Het Lago Maggiore

Het Lago Maggiore is een groot meer dat zich bevindt in het noorden van Italië en het zuiden van Zwitserland. Met name de schitterende tuinen, de borromeïsche eilanden en de vele leuke dorpjes rondom het meer maken het Lago Maggiore al duizenden jaren een geliefde bestemming. 

Het Lago Maggiore betekent letterlijk ‘het grotere meer’. Een bijzondere benaming als je bedenkt dat niet het Lago Maggiore, maar het Lago di Garda (Gardameer) het grootste meer van Italië is. Men vermoedt dat deze naam is ontstaan in de Romeinse tijd. De Romeinen noemden dit meer namelijk ‘Lacus Maximus’ - ze dachten dat dit het grootste meer in deze streek was, maar hadden destijds uiteraard niet de moderne technieken die de afmetingen van de meren nauwkeurig in beeld konden brengen. 

 

Lago Maggiore

 

Wel is het Lago Maggiore het langste meer van Italië; al ligt het noordelijke deel van het meer in Zwitserland (ca. 20% van het oppervlakte). Binnen Italië vormt het meer ook de grens tussen de Italiaanse regio Lombardije aan de oostkant en de regio Piëmont in het westen. 


 

Geliefde steden

 

 Langs de glooiende oevers van het Lago Maggiore vind je ook een handvol sfeervolle dorpen en steden. Zo mag je aan kant van Lombardije het stadje Luino niet overslaan. Hier wordt iedere woensdag een van de grootste markten van Italië georganiseerd. Ook Laveno en Angera zijn aan deze kant van het meer een bezoek waard. De meest interessante Italiaanse dorpjes vind je echter aan de andere van het meer. Zo ligt hier onder andere de belangrijkste stad van het Lago Maggiore: Verbania. Maar ook Cannobio, Arona en Stresa mag je niet overslaan. 

 

De Eilanden van de familie Borromeo

 

Het Lago Maggiore is ook bekend om de vele kleine eilandjes in het meer. De bekendste eilanden zijn de Borromeïsche eilanden: Isola Bella, Isola Madre, Isola dei Pescatori en het Isola di San Giovanni.  Op deze eilanden vind je tal van (kunstmatige) grotten, landschapstuinen en prachtige villa’s. Ze zijn vernoemd naar de familie Borromeo; een rijke bankiersfamilie uit Arona. Zij kochten aan het begin van de 17e eeuw een aantal eilanden om daar een aantal buitenverblijven te bouwen. Deze eilanden zijn nog steeds in het bezit van deze familie, maar zijn inmiddels wel opgesteld voor publiek. Aanrader is het Palazzo Borromeo op het Isola Bella en de botanische tuin op Isola Madre. 

 

Isola Bella in het Lago Maggiore

 

Met de boot

 

De Borromeïsche eilanden zijn onder andere te bereiken vanuit Stresa aan de westkant van het meer. Doordat de eilanden al sinds de 17e eeuw zijn bewoond, kent het Lago Maggiore een rijke historie op het gebied van scheepvaart. Zo zou de eerste lijnboot hier al in 1825 gevaren hebben! Vandaag de dag kun je vanuit bijna ieder dorpje aan de oevers van het meer een lijnboot nemen. Zo kun je het meer en haar bergachtige omgeving ook eens vanuit het meer zelf aanschouwen! 

 

Botanische tuinen

 

Het klimaat rondom het Lago Maggiore is het gehele jaar door behoorlijk mild. In de winter vriest het er amper en in de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 23 graden. Dit zorgt voor ideale omstandigheden voor veel planten. In de 20ste eeuw zijn er rondom het Lago Maggiore dan ook veel botanische tuinen opgezet. Zo vind je op het Isola Madre een hele grote botanische tuin en mag je Villa Taranto niet missen, wanneer je in de buurt van Verbania bent. Deze laatste is gratis toegankelijk en beschikt over meer dan 20.000 plantensoorten! 

 

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN