LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Lago d'Orta: een van de mooiste meren van Italië | Kennis over Italië

Lago d'Orta (Ortameer)

Italië kent een aantal schitterende meren. Een daaravan is het Ortameer (Lago d'Orta) dat op een paar kilometer van het grote Lago Maggiore ligt. Iets minder bekend, maar wel een ongelofelijk lekkere plek! In dit artikel geef ik wat leuke weetjes over het meer en het eiland San Giulio. 

Het meer is aanzienlijk kleiner (18,6 km2) dan het grote broertje (Lago Maggiore) ten westen van het Lago d'Orta, maar - in mijn ogen - doet het meer er niet voor onder. Het water is ongelofelijk helder - doordat ze een aantal jaar geleden een grote schoonmaakactie hebben gehouden- en de natuur er omheen geeft je een heerlijk gevoel.

 

Wat vrijwel meteen opvalt is het eiland van San Giulio, vernoemd naar de patroonheilige van het gebied. Het kleine eiland - op zo'n 400 meter van de oever - is toegankelijk met de boot. Je vindt er veel privégebouwen, die soms open voor publiek zijn. Een bijzondere is Villa Talonne - waar zich een concertzaal in bevindt en soms concerten gegeven worden. 

 

San Giulio bij het Ortameer

Legende

 

Het eiland is vandaag de dag behoorlijk volgebouwd, maar dat is niet altijd zo geweest. De legende gaat dat het eiland ooit krioelde van de slangen, draken en andere monsters. Niemand was zo gek om daar voet aan land te zetten, behalve de heilige Giulio. Hij zou rond het jaar 390 zijn mantel hebben gebruikt als vloot richting dit eiland en met zijn zwaard alle vreselijke monsters hebben verslagen en een kerk hebben gesticht. Deze legende leidde tot veel bedevaarders die het eiland wilden bezoeken. 

 

Deze kerk - Basilica di San Giulio - kun je vandaag de dag nog steeds bezoeken. Weliswaar stamt deze kerk niet uit de zesde eeuw, maar is hij in Romaanse stijl gebouwd in de 12e eeuw.  Iets verderop op het eiland vind je de Abbazia Mater Ecclesiae. Hier wonen de Benedictijner nonnen sinds 1973. Zij zijn de enige vaste bewoners van het eiland. 

 

Omgeving

 

Als je kijkt naar de oever van het meer, vallen meteen de bergen op. Zoals al gezegd ligt het Lago d'Orta dicht bij het Lago Maggiore en de berg Mottarone (1491m) scheidt deze beide meren van elkaar.  Het is een prima plek om lekker te wandelen of om te mountainbiken. Er zijn verschillende routes die je kunt volgen, waarvan de Anello Azzurro Girolago de bekendste is. Girolago - letterlijk 'meer-ronde' - zegt het al: deze route gaat in zo'n 40 kilometer rondom het Ortameer. 

 

Dorpje Lago d'Orta

Langs die route zul je onder andere het dorpje Orta San Giulio aandoen. Dit middeleeuwse dorpje is een heerlijke plek om te genieten van het meer onder het genot van een goed kop koffie of lekker glas wijn. Doe dat vooral op het Piazza Motta. Dit brede plein ligt aan de waterkant en is omringd door 16e eeuwse gebouwen, waar cafeetjes, gelaterie en andere winkeltjes zijn gevestigd. Wie wat culturelers wil, kan naar de prachtig gele Chiesa dell'Assunta uit 1560.  

 

Kapelletjes

 

Een ander fenomeen aan het Ortameer, wat ik jullie niet wil onthouden zijn de kapelletjes van de Heilige Franciscus van Assisi op de Sacro Monte di San Francesco. Op zo'n 400 meter boven het water vind je niet alleen 20 (!) kapelletjes gewijd aan Franciscus, maar ook nog eens versierd met 376 verschillende beelden fresco's. Allemaal in het teken van het leven van de heilige Fransiscus. Naast dit indrukwekkende aantal, is ook de bouw interessant. De kapelletjes zijn namelijk gebouwd in een periode van 200 jaar (1590 tot 1790), waardoor de verschillende bouwstijlen goed terug te zien zijn! 

 

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN