LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Het Lago Trasimeno: Ontdek dit mooie meer! | Kennis over Italië

Lago Trasimeno (Trasimeense meer)

Aan de rand van de groene regio Umbrië vind je een van de grootste meren van Italië: het Lago Trasimeno. Een heerlijk meer om even wat afkoeling in te zoeken of om een dagje met de boot erop uit te gaan.

 

Introductie

Het Lago Trasimeno (Trasimeense meer) behoort tot de grootste meren van Italië. Het kent een oppervlakte van 128 km2, waarmee het qua grootte het vierde meer van het land is. Een opvallende eigenschap is dat het volledig is afgesloten. Dat wil zeggen dat er via een aantal kleine beekjes en riviertjes wel water bij komt, maar dat er geen 'uitgang' is. Gelukkig kan het er behoorlijk warm worden, waardoor er ook water verdampt en het niveau redelijk gelijk blijft.

 

Lago di Trasimeno

 

Omgeving

Het meer ligt op zo'n  20 kilometer van de regionale hoofdstad Perugia. Voor de inwoners van de stad - waaronder veel studenten - is dit meer dan ook een heerlijk dagje weg. Door het warme weer is het water warm genoeg van mei tot ongeveer september. Het meer is niet zo diep, maximaal 7 meter, maar er is ruimte genoeg om watersporten uit te oefenen. En hoewel een groot deel van het meer wordt omringd door riet, vind je er ook een aantal leuke plaatsjes. Bezoek bijvoorbeeld eens Tuoro, Passignano of Castiglione del Lago. Al deze dorpjes hebben een mooi uitzicht op het meer en een oud centrum. 

Oasis “La Valle”

De omgeving van het grote meer is veelzijdig. Zo vind je in het zuidenoosten van het meer de oase “La Valle”. Dit gebied bestaat uit bijna 1000 hectare een moerassig gebeid dat wordt beschermd. Het is een geliefde plek voor veel vogels op hun trektocht, waardoor je in dit gebied veel plekken voor vogelspotters zult treffen. Andere plekken rondom het meer zijn vooral heuvelachtig en bedekt met veel groen. Een groot deel wordt gebruik voor de akkerbouw. De omgeving staat bekend om haar wijn (Colli di Trasimeno), olijfolie én bonen (Fagiolina del Trasimeno). 

 

Trasimeense meer in Italië
 

Eilanden

In het Trasimeense meer vind je ook een drietal eilandjes: Isola Polvese, Isola Maggiore en Isola Minore. Hoewel de naam anders doet vermoeden is Isola Polvese het grootste eiland. Dit eiland wordt niet meer bewoond, maar kent nog wel tal van bezienswaardigheden. Zo vind je op het eiland de kerk van San Secondo, het Olivetano-klooster, de kerk van San Giuliano, en een 14e-eeuws kasteel.

Ook het Isola Maggiore is te bezoeken vanuit Castiglione del Lago. Dit is het enige bewoonde eiland van de drie. Het heeft nog steeds een karakteristieke middeleeuwse uitstraling van het vijftiende-eeuwse dorp, dat destijds is opgericht door de vissers. In 1211 kwam Sint Franciscus van Assisi op dit eiland om in alle rust te bidden en te vasten. Ter nagedachtenis aan zijn bezoek is er nu een mooie kapel gewijd aan zijn aankomst op het eiland.

 

Isola Maggiore in het lago di trasimeno

 

Wandeltochten

Het meer en haar omgeving vormen een ideale plek om mooie wandel en fietstochten te maken. Op de officiële website van het meer vind je ca. 30 wandelingen in de buurt van Lago di Trasimeno, waaronder deze wandeling bij Passignano.

Zwemmen

Zeker in de warme zomer is het erg aantrekkelijk om een duik te nemen in het water. Rondom het grote meer zijn er gelukkig meerdere strandjes te vinden. Zo vind je in Castiglione del Lago een zandstrandje, maar ook nabij Magione en Passignano vind je goede plekken om te genieten van het water. Doordat het meer relatief ondiep is, kun je behoorlijk ver het water in lopen!

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN