LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Ontdek Le Langhe in Piemonte | Kennis over Italië

Ontdek Le Langhe in Piemonte

Golvende heuvels met heerlijke wijn, hazelnoten, truffels en geweldige kazen. Klinkt goed, nietwaar? Je vindt het allemaal in Le Langhe, een streek in Piëmont; ten zuiden van Alba en tussen de rivieren de Tanaro en de Bormida. 

Net onder Alba en ten zuidwesten van de rivier de Tanaro vind je de streek Le Langhe. Het landschap wordt gedomineerd door de vele wijnvelden en de schilderachtige dorpjes met kastelen en abdijen. Het is een heerlijke plek om te genieten van de natuur - die er hier ieder seizoen anders uitziet. 

 

Alta & Bassa​ 

Le Langhe is een redelijk groot gebied in Piemonte dat kan worden opgedeeld in twee delen:

  1. Bassa Langa (laaggelegen tussen de rivieren)

  2. Alta Langa (hooggelegen deel in het zuiden, tegen de grens van Ligurië)

​De meeste dorpen in de Langhe bevinden zich in Bassa Langa. Vaak bevinden deze dorpjes zich op de toppen van de heuvels, waartussen zich diep ingesneden dalen met wijngaarden bevinden. Zo vind je hier bekende dorpjes als Barolo, Neive en Alba

Alba wordt vaak aangeduid als de hoofdstad van de streek. Het is dan ook eigenlijk de enige echte stad in het gebied. Alba kent een mooi historisch centrum met haar vele torens en smalle steegjes. Mocht je slechts een paar dagen verblijven in Le Langhe, dan is Alba een uitstekende uitvalsbasis. 
 

Wijn uit Le Langhe

Het prachtige landschap van Le Langhe levert ook veel culinaire hoogtepunten. Vooral de wijnbouw en de (witte) truffels maken dit gebied zeer geliefd onder de culinaire genieters. Wat dacht je van de wijnen Barolo of Barbaresco (beide met het keurmerk DOCG). De Barolo wordt al sinds de 18e eeuw gemaakt rondom het gelijknamige dorp. Het is een pretentieuze wijn die - samen met 3 andere wijnen - als eerste het hoogste keurmerk DOCG kreeg toebedeeld. Het is geen goedkope wijn, maar wanneer je in Le Langhe bent, moet je zeker even langs gaan en proeven!

 

WIjnvelden in Le Langhe

 

Overigens kun je op tal van plekken in Le Langhe langs de wijnboeren om de wijn te proeven of een rondleiding te krijgen door de wijnvelden en de wijnmakerij. Zoek van te voren wel even goed uit welke wijnboeren opgesteld zijn en wanneer dit mogelijk is. Ook kan het zijn dat boeren een kleine vergoeding vragen voor proeverijen. Doordat meer toeristen deze plek weten te vinden en er meer wijnreizen georganiseerd worden naar dit gebied, is het voor een boer niet altijd rendabel om de wijnen gratis te laten proeven. 

 

Het zwarte goud

Wat meer richting het zuiden van de streek verandert het landschap. Het wordt wat bergachtig en er zijn tal van bossen te vinden. Bossen zijn in deze streek dé plek om op zoek te gaan naar het zwarte - of witte - goud: de truffel. De truffel is een ware delicatesse, waar je helaas ook voor moet betalen.

Nu wordt de truffel ook gevonden in delen van Umbrië, Veneto en Emilia-Romagna, maar het gebied rondom Alba is vooral bekend vanwege de witte truffel en de jaarlijkse truffelbeurs. De witte truffel is zo uniek en kent zo’n rijke smaak dat prijzen rond de €1000 voor een kilo absoluut niet ongewoon zijn. 

 

Truffels zoeken in Le Langhe

 

Truffels zoeken in Le Langhe (foto nabij Alba)
 

Hazelnoten

In de bossen van Le Langhe staan ook veel hazelnootbomen. In de herfst liggen hier dan ook duizenden hazelnootjes te wachten tot ze worden opgeraapt. Als ze eenmaal zijn opgeraapt, worden deze kleine nootjes gebruikt in veel verschillende producten en gerechten, zoals de hazelnootcake. Als je hier in de herfst bent, moet je dit toetje dan ook zeker proberen! 

 

Unesco

Sinds 22 juni 2014 staat een deel van de Langhe in Piemonte ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Met de name de wijnbouw en de wijn tradities in het gebied hebben voor deze unieke benoeming gezorgd.  

 

Le Langhe, Roero en Monferrato

De benoeming van UNESCO geldt ook voor de gebieden Roero en Monferrato. Deze gebieden liggen ook in het zuiden van Piemonte en overlappen soms zelfs gedeeltelijk. Ook staan ze bekend om hun wijnproducties. Ze verschillen echter vooral in het soort wijn (Le Langhe met name rode wijn, Roero vooral witte) en in bouwstijl. Zo zou in Le Langhe vooral zandstenen huizen gebouwd zijn, terwijl de huizen in de andere gebieden een rode gloed hebben.

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Aanbevolen boek

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze gids over de geliefde Le Langhe regio van Rosalinde Klein Woolthuis en Giampiero Murialdo. In dit boek deelt Rosalinde haar ervaringen en tips over de mooiste plekjes en best bewaarde restaurantjes van de regio. Deze bevinden zich namelijk vaak verstopt in een steegje, of ergens langs een weggetje ver weg van de bewoonde wereld. Giampiero vangt de verhalen in prachtige beelden.

Meer informatie