LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Ontdek de Maremma! | Kennis over Italië

Ontdek de Maremma!

In het zuidwesten van Toscane vind je de bijzondere Maremma streek. De Maremma is uniek vanwege de verscheidenheid van de natuur: de schitterende blauwe zee met lange stranden, heuvels bedekt met bossen, maar ook moerassen en de natuurlijke thermale baden. Bij veel Nederlanders is de Maremma nog onbekend; tijd om daar verandering in te brengen!

Waar ligt de Maremma?

 

De Maremma streek strekt zich uit over de kustgebieden van de provincies Livorno, Grosseto en Viterbo. Een behoorlijk oppervlakte dus. De natuur is niet overal hetzelfde; in Livorno vind je vooral een heuvelachtig gebied, terwijl het rond de stad Grosseto wat moerassiger is (hier vind je ook het nationaal park) en aan de kust vind je schitterende zandstranden! 

 

Moerasgebied

 

De langs de kust gelegen lagere delen van de Maremma kenden vroeger vele meren en moerassen. Deze maakten het gebied vrijwel ontoegankelijk. Zeker ook omdat die moerassen het leefgebied waren van de malariamuggen. Grote steden of dorpen zul je in dit gebied dan ook niet vinden. In de 18e en 19e eeuw begon men met  het inpolderen van de moerassen en in de jaren 30 van de twintigste eeuw zijn de moerassen op grote schaal drooggelegd. De malariamug is hier nu verdwenen en sindsdien zijn de kustgebieden meer in trek. 

 

Moeras in de Maremma

 

De cowboys van de Maremma

 

De moerassen in het gebied zorgden er dus voor dat er maar weinig mensen hier wilden wonen. De butteri lieten zich echter niet afschrikken. De butteri zijn de cowboys van de maremma die op hun paarden hun vee dreven in dit natte gebied. Inmiddels zijn ze wel zo goed als verdwenen, maar herinneringen aan de tijd van de butteri vind je nog volop! 
 

Het nationaal park

 

Een deel van de streek is sinds 1975 beschermd natuurgebied. Om dit gebied in de zomer (01 april tot 30 september) een bezoek te brengen heb je een gids nodig. Dit kun je het beste regelen in het bezoekerscentrum in Alberese. Het nationaal park is absoluut een bezoek waard. Het kent een groot moerassig gebied, waar veel vogels leven, maar ook bebossing en lange open velden. 


Maremma

 

Je kunt je er prima een aantal dagen vermaken. Er zijn tenslotte verschillende manieren om het te ontdekken. Denk aan de vele wandelroutes, maar ook routes te paard/ezel, routes voor mountainbikers of huur een kano en ontdek het park vanaf het water. 

 

De kust


De Maremma staat ook bekend om haar mooie stranden. In het noorden van de streek vind je een aantal rotsachtige gebieden aan de kust; maar vanaf de provincie Grosseto vind je vooral tal van schitterende zandstranden. Een van mijn favoriete stranden in dit gebied is Cala Violina. Cala Violina kent een prachtig strand met wit zand aan de azuurblauwe zee. Het strand is alleen te voet, met de fiets of te paard te bereiken. Het is een openbaar - gratis - strand in de vorm van een halve maan met het groen van de bossen op de achtergrond. De naam komt van een lokale legende die zegt dat het zand klinkt als de melodie van een viool.

 

Cala Violina


Meer stranden om te bezoeken vind je op de officiële website van Toscane.

 

Geliefde plekken

 

In de Maremma liggen ook een aantal mooie dorpjes om te bezoeken. Op de heuvels in de binnenlanden vind je wat oudere plaatsen, zoals Massa Marittima of Roccastrada. Terwijl er aan de kust wat moderne plaatsen zijn. Deze plaatsen zijn opgericht ten tijde van het Facisme. Uitzondering hierop is Castiglione della Pescaia


Andere plekken die je een bezoek moet brengen, wanneer je in de Maremma verblijft, zijn de stad Grosseto (hoofdstad van de Maremma) en de Thermen van Saturnia!

 

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN