LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Sila-gebergte in Calabrië | Kennis over Italië

Sila-gebergte in Calabrië

In de zuidelijk gelegen regio Calabrië vind je een schitterend gebergte met vele meren, dichtbegroeide bossen en hoge toppen: het Sila gebergte. In dit artikel wat meer informatie over de geografie, over de flora & fauna en over de hotspots van het gebied.

Het gebergte spreidt zich uit over een groot gedeelte van de regio Calabrië en heeft een oppervlakte van liefst 150.000 hectare. Het gebied is opgesplitst in drie gebieden die redelijk van elkaar verschillen: Sila Greca, Sila Grande en Sila Piccola. En om het nog wat ingewikkelder te maken bestaat er ook nog het nationaal park dat is verdeeld over de drie gebieden.


De naam Sila stamt vermoedelijk van het Latijnse silva, wat ‘woud’/’bos’ betekent. Dat is geen gekke benaming aangezien het grootste deel van de Sila bestaat uit vele soorten (naald)bomen die dicht op elkaar staan. In die bossen leeft de Apennijnen wolf, het symbool van het nationaal park. Ook in dit gebied was de wolf lange tijd bedreigd, maar door het invoeren van strenge lokale wetgeving heeft de wolf het hier overleefd en zijn er tal van roedels te vinden.

 

Nationaal park

Het nationaal park Sila bestaat officieel sinds 1997, maar het gebergte maakte daarvoor al deel uit van het nationaal park van Calabrië sinds 1968. Het nationaal park dient uiteraard ter bescherming van alle flora en fauna in het gebied, maar heeft ook een educatieve functie. Zo vind je zo’n vier bezoekerscentra in het park, vijf musea en twee botanische tuinen.

 

Meren

Tussen de vele bergtoppen en dichtbegroeide bossen vind je ook tal van meertjes. Sommige kleinere natuurlijke meertjes, maar ook een drietal grote kunstmatige meren: Lago Cecita, Lago Ampollino en Lago Arvo. Deze meren wekken stroom op, maar dienen ook voor de irrigatie van de omliggende gebieden.

 

Sila meer

 

Hoewel de meren kunstmatig zijn, passen ze goed bij de omgeving. Hoe dat zou gekomen is, kun je onder andere achterhalen in het Museo dell’acqua e dell’enegia nabij Ampollino. In dit museum vind je veel informatie over de geschiedenis en het gebruik van die meren. Ook kun je de meren zelf op gaan. Ze zijn namelijk geschikt voor zowel hobby-vissers als kanoërs!

 

Activiteiten

Het Sila-gebergte is een groot gebied en door de grote verscheidenheid zijn er tal van activiteiten te bedenken. Zo vind je er vele wandelroutes, mountainbikeroutes, maar zijn er ook tal van manages in het gebied te vinden vanaf waar je te paard het gebied kunt verkennen. De meeste activiteiten vind je rondom de grootste dorpen in het gebied: Lorica en Camigliatello Silano. Hier vind je ook een aantal hotels en restaurants, mocht je willen overnachten.

Mocht je Sila bezoeken in de winter, dan is de kans groot dat je in de sneeuw terecht komt! Je kunt er dan ook skiën of winterwandelingen maken. De twee skigebieden bevinden zich ook nabij Lorica en Camigliatello Silano, maar zijn slechts enkele kilometers lang.

 

GEOGRAFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN