LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Waarom noemen we Italië Italië? | Kennis over Italië

Afkomst naam Italië

Waar komt de naam Italië (Italia) vandaan? Een interessante vraag met een niet eenduidig antwoord. Hoe het precies zit, vertel ik je graag in dit artikel! 

Men denkt dat de naam ‘Italia’ al zeker 3000 jaar bestaat. In het begin werd deze naam gebruikt door de Oude Grieken om het zuiden van de regio Calabrië (punt van de laars) aan te geven. Er bestaan verschillende theorieën over waarom de Grieken dit gebied zo noemden. De eerste theorie stelt dat dit is afgeleid van de Oskische taal, die werd gesproken in het zuiden van het huidig Italië. Zij noemden het gebied ‘Víteliú’, wat zoiets zou betekenen als ‘Land der Kalveren’. De stier was namelijk een symbool van veel Zuid-Italiaanse stammen en werd tijdens diverse oorlogen afgebeeld. De Grieken zouden deze naam vervolgens hebben overgenomen naar ‘Italia’. 

Een andere theorie stelt dat dit gebied vernoemd is naar de populaire koning Italus. Hij was heerser van Enotria, een gebied dat zich uitspreidde over Zuid-Italië.

Van Zuid-Italië naar het hele Italiaanse schiereiland

Tot aan de Romeinse tijd werd dus alleen het zuiden van Italië zo genoemd. Onder de Romeinse keizer Augustus kwam daar verandering in. Bij een grote reorganisatie van het rijk, betitelde hij  het hele schiereiland als 'Italia'. Hij deelde Italia op in verschillende regio’s (regiones). Veel van die regio’s zijn vandaag de dag wederom bestuurlijke regio’s. 

 

 

Opdeling van Italië ten tijde van keizer Augustus

 

Na de val van het West-Romeinse Rijk, is de naam Italia nog even behouden door de Lombarden, maar ‘Italia’ werd vooral een aanduiding voor het geografische schiereiland. Dat komt doordat het Italiaanse schiereiland tot 1861 bestond uit tal van kleinere staatjes met (koniklijke) families aan het hoofd. In 1861 werd het nieuwe koninkrijk opgericht en werd de ‘Italia’ weer in ere hersteld.

GESCHIEDENIS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN