LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Duitse invloeden in Alto Adige | Kennis over Italië

Alto Adige of Süd-Tirol?

De Italiaanse benaming voor de provincie die wij Zuid-Tirol noemen en de Duitstaligen Süd-Tirol, is Alto Adige. Iets heel anders dus. Waarom is er zo'n verschil? En waarom spreekt bijna 2/3 van de bevolking Duits in plaats van Italiaans? In dit artikel zal ik kort de geschiedenis uiteenzetten van deze Italiaans-Duitse regio.

Oostenrijk

Zuid-Tirol was lange tijd deel van het Oostenrijkse rijk, tot na de eerste wereldoorlog. Italië vocht in die oorlog mee tegen onder andere Oostenrijk en Hongarije. Als dank voor hun hulp werden met het Verdrag van Saint-Germain de gebieden Zuid-Tirol en Trentino toegewezen aan Italië. Voor Trentino was dat niet een heel groot probleem aangezien een groot deel van de bevolking destijds al Italiaans sprak. Voor Zuid-Tirol was dat wel anders daar sprak nog geen 3% de Italiaanse taal.

 

Alto Adige vroeger

 

Mussolini

Toen Mussolini aan de macht kwam, veranderde er een hoop. Onder zijn beleid werd het Italiaans en de Italiaanse cultuur op veel plekken doorgedrukt. Zo werden al het Duits in Zuid-Tirol vervangen door het Italiaans. Straat- en plaatsnamen bijvoorbeeld, maar ook de naam van de regio veranderde van Süd-Tirol naar Alto Adige (Adige is de rivier die door de regio loopt). Daarnaast werd het Italiaans de verplichte spreektaal en moesten mensen hun Duitse achternaam veranderen voor een Italiaanse variant. 

Toen Hitler Oostenrijk had ingenomen, kwam hij tot een akkoord met Mussolini. De Zuid-Tirolers kregen de keuze om óf te vertrekken naar Oostenrijk óf in Alto Adige te blijven, maar zich dan ook aan te passen. Voor veel inwoners was de keuze niet zo moeilijk; 86% vertrok naar Oostenrijk. 

 

Na de Tweede Wereldoorlog

Ook na de Tweede Wereldoorlog bleef de regio horen bij Italië. Al kreeg de provincie wel meer macht (autonome macht). In eerste instantie als regio Alto-Adige/Trentino, maar omdat in Trentino overwegend veel 'Italianen' woonden, is de macht later verplaatst naar de provincies. Zowel Trentino als Alto-Adige heeft dus meer macht dan andere provincies in Italië. 

GESCHIEDENIS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN