LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat betekent SPQR? | Kennis over Italië

Wat betekent SPQR?

De afkorting S.P.Q.R. staat voor Senatus Populusque Romanus, afkomstig uit het Latijn dus. Het betekent de Romeinse senaat en het Romeinse volk. Dit was de officiële benaming voor het Romeinse rijk en wordt vandaag de dag dan ook met trots gebruikt door de stad Rome en door de voetbalclub AS Roma. 

Sommige inwoners van Rome hebben hun eigen versie bedacht op deze afkorting en gebruikt tegen het Vaticaan: Soli Papi qui Regano (Alleen pauzen regeren hier). Maar ook mensen buiten Rome hebben voor de afkorting een andere betekenis bedacht: Sono Porci Questi Romani (Varkens zijn het, die Romeinen). Zo zie je maar dat de letters soms voor flink wat verwarring kunnen zorgen en tot hilariteit kunnen leiden!

 

Navolging van andere steden


Hoewel de afkorting dus van de Romeinen afstamt, hebben ook andere steden hun variant gemaakt. Zo vindt je in Pisa S.P.Q.P., in Florence S.P.Q.F. en in Amsterdam S.P.Q.A.

GESCHIEDENIS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN