LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. De' Medici Familie, wie waren ze? | Kennis over Italië

Wie waren De Medici?

De' Medici is de familienaam van een rijke bank- en politieke dynastie die van 1434 to 1734 heeft geregeerd over Florence en een tijd over het hertogdom Toscane. De Medici zijn belangrijk geweest voor het bankleven, maar ook zeker voor de stimulering van kunst uit die tijd.  

Ontstaan van de Medici-bank

 

Hoewel de Medici-familie vrij groot en oud is, begint men de dynasty in de geschiedenisboeken vaak met Giovanni di Bicci de' Medici. In tegenstelling tot zijn vader - die bepaald geen succesvolle zakenman was - had Giovanni wel een neusje voor zaken en al snel groeide zijn (economische) macht in en buiten Florence. Een van de belangrijkste deals die Giovanni di Bicci sloot, was de deal met de paus. Zo besloot paus Gregorius XI  - nadat de kerkelijke zetel weer terug in Rome (na een periode in Avignon.) was gekomen -  dat de Medici bank het geld mocht beheren van de Pauselijke schatkamer. Dit vergrootte de macht en het vermogen van de Medici. 

 

Cosimo De' Medici

 

Een groot deel van het vermogen van Giovanni di Bicci werd in handen gelegd van Cosimo de' Medici - met als bijnaam  il vecchio (de oude). In tegenstelling tot zijn vader had Cosimo wel de behoefte om zich met politiek te bemoeien, maar dat was zeker in het begin niet altijd succes. Zo leidde het ertoe dat hij in 1433 werd verbannen uit Florence door een conflict met de machtige Albizzi-familie. Het volk van Florence stond echter volledig achter De' Medici, waardoor hij in 1434 weer terug keerde naar zijn stad en daar de leiding nam van de republiek Florence. Het begin van de heerschappij van de Medici was begonnen en zou in totaal meer dan drie eeuwen duren. 

 

De belangrijkste Medici. Werk van Bronzino.

 

De'Medici & haar kunst

 

De' Medici gaven hun vermogen bedachtzaam uit; enorme bedragen besteden De Medici aan het verfraaien van de stad en het steunen van de kunst en cultuur. Dit zorgde voor veel waardering en bewondering van de burgers . Bekende kunstenaars die door Cosimo de'Medici werden gesteund zijn bijvoorbeeld Donatello, Fra Angelico en Fillippo Brunelleschi. 

Lorenzo De'Medici

 

Na Cosimo kwam Piero I korte tijd aan de macht, hij overleed echter snel door zijn Jicht. De macht en het vermogen van De' Medici kwam toen handen van de broers Lorenzo I en Giuliano. Zij zetten het beleid van Cosimo voort en wonnen veel steun bij het volk door een gunstig belastingstelsel in de voeren. 

Bij andere machtige families waren Lorenzo en zijn broer echter minder geliefd. Ze werden zelfs zo verafschuwd dat de familie Pazzi samen met de aartsbisschop van Pisa een samenzwering vormden tegen de broers. Op 26 april 1478 werden De Medici aangevallen en werd Giuliano gedood. Lorenzo overleefde het en was uit op wraak. Hij liet de aartsbisschop en bijna de gehele familie Pazzi ophangen. ​

Lorenzo was niet een geweldige zakenman, maar wel een goede politicus en met een hart voor de kunst. Hoewel de Medici bank onder zijn leiding bijna failliet was, zorgde hij wel voor vrede tussen de Noord-Italiaanse steden en ondersteunde hij gewelde renaissance-kunstenaars als Da Vinci, Botticelli en Michelangelo. 

 

Florence vandaag met invloeden van de Medici

 

Verval

 

Na Lorenzo ging het wat minder goed met de familie Medici. Dat had vooral te maken met de religieuse fanaticus Girolamo Savonarola. Hij gaf veel kritiek op de absolute macht van de Medici en overtuigde het volk ervan dat alleen God absolute macht had. ​

Daarnaast was de opvolger van Lorenzo, Piero II, ronduit een ongeschikte kandidaat. Hij was arrogant en gaf het geld graag uit. Toen hij zich gemakkelijk overgaf aan de Fransen - die in 1492 binnenvielen - hadden de burgers het gehad met Piero en verjoegen hem en plunderden zijn bezittingen.  

 

Comeback van De Medici

 

In de jaren die daarop volgden, stond er tijdelijk geen Medici aan het roer in de stad, maar werd Florence bijna continue aangevallen. In Rome hadden de Medici meer succes.  De tweede zoon van Lorenzo, Giovanni, werd tot Paus Leo X benoemd en de zoon van Lorenzo's broer, Giulio, wat later tot Paus Clemens VII.  Mede deze benoemingen zorgden voor de comeback van De' Medici in Florence. Want in 1510 zorgde Paus Leo X er samen met de Spanjaarden voor dat er weer een Medici aan het hoofd kwam: Lorenzo II de' Medici​, de zoon van Piero II. 

Cosimo I De' Medici

 

Herstel van de familie kwam er vooral toen Cosimo I De' Medici aan de macht kwam. Hij was geen directe afstammeling van Cosimo Il Vecchio, maar van zijn broer Lorenzo. De jonge Cosimo behaalde veel succes, hij liet Florence weer opbloeien en vergaarde zelfs zoveel macht dat hij in 1569 tot eerste groothertog van Toscane zou worden benoemd door paus Pius V. 

Vandaag de dag kun je nog veel sporen van Cosimo vinden in Toscane. Hij bouwde veel vestigingswerken in heel Toscane (Siena, Pisa en Arezzo bijvoorbeeld) en ook opende hij het Uffizi - een van de meest prestigieuze musea ter wereld. 

 

Cosimo I De' Medici

De laatste Medici

 

Toen Gian Gastone De' Medici in 1737 stond er geen opvolger meer klaar en kwam er een einde aan de meer dan drie eeuwen waarin de Medici hadden geregeerd over Florence. Het groothertogdom Toscane  kwam in handen van de familie Habsburg-Lotharingen.

GESCHIEDENIS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Aanbevolen boek

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze roman over De' Medici van Matteo Strukul. In zijn verhalen staan de familie en al hun drama centraal. Interessant voor wie er graag eens induikt!

Meer informatie