LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wie waren de Umbriërs? | Kennis over Italië

Wie waren de Umbriërs?

Voor de tijd van de Romeinen leefden er op het Italiaanse schiereiland verschillende volkeren. Een van die volkeren leefde centraal in Italië en bouwde daar hun vestigingen veelal bovenop heuvels. In dit artikel een klein overzicht van wat we weten over een van de eerste bewoners van het Italiaanse land: de Umbriërs.

En om maar direct met wat teleurstelling te komen: we weten niet zoveel van de Umbriërs. Het volk komt vermoedelijk uit noordelijk Europa en is - net als bijvoorbeeld de Longobarden enkele eeuwen later -  via een lange tocht terecht gekomen in het centrum van Italië. Zoals je kunt zien was het gebied aangesloten op zee en leefde ze voor een groot deel in de Apennijnen.

 

 

 

Umbriers in het lichtgroen

 

© Mandrak [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons || Umbriërs in lichtgroen

 

De meeste Umbrische steden zijn gesticht in de 6de tot 4de eeuw v.Chr. Denk bijvoorbeeld aan Terni, Spoleto, Assisi, Gubbio en Todi. Al deze steden zijn gevestigd op de top van een heuvel, wat het gemakkelijker maakte om deze vestigingen te verdedigen.

 

De Umbriërs zijn ook niet echt betrokken geweest bij grote veldslagen tegen de Romeinen, in tegenstelling tot hun westelijke buren, de Etrusken. Ze gaven zichzelf min of meer over en vielen vanaf 260 v. Chr. onder het gezag van de Romeinen.

 

Tabulae Iguvinae

 

Een andere tegenstelling tot de Etrusken, waarover veel meer bekend is, is dat  we maar weinig stukken tot onze beschikking hebben over de taal van de Umbriërs. De enige grote documenten in het Umbrisch zijn de Tabulae Iguvinae (Tabletten uit Gubbio). Deze zeven bronzen tabletten zijn in 1444 door een boer gevonden nabij het plaatsje Gubbio. Ze bevatten zowel teksten in het Umbrisch als het Latijn, waardoor het zeer bruikzame documenten zijn voor archeologen.

 

Ze zijn te bewonderen in het Museo Civico in het Palazzo dei Consoli in Gubbio.

GESCHIEDENIS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN