LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Oppermachtig 'Ndrangheta | Kennis over Italië

Ndrangheta in Calabrië

We kennen ze van films als The Godfather of van een serie als Gommora, maar wat weten we werkelijk van de maffia? Wie zijn ze? Wat doen ze? De organisatie is goed materiaal voor een film of boek, maar ontregelt tegelijkertijd de samenleving en de ontwikkeling in bijvoorbeeld Calabrië. In dit artikel over de maffia gaan we het hebben over een van de grootste organisaties: 'Ndrangheta. 

Onstaan van 'Ndrangheta

De Ndrangheta is ontstaan rond 1860 in verschillende dorpen van Calabrië, waarna het zich langzaam uitbreidde over de gehele regio. In eerste instantie verdiende de groep haar geld vooral met het stelen van goederen of het ontvoeren van mensen. Maar na een tijdje zijn  ze zich ook bezig gaan houden met de handel in drugs en het afpersen van -met name- politici en andere machthebbende. Inmiddels is de groep uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie.

Hoe verdienen ze hun geld?

Ze verdienen hun geld op ontzettend veel verschillende manieren. Van cocaïnehandel tot het bouwen van grote projecten (waarvoor ze politici zouden chanteren om dat voor elkaar te  krijgen). Een bekende  manier is met il pizzo. Dit is een soort beschermgeld/belasting dat door met name winkeliers moet worden betaald. Wanneer ze dit niet doen, dreigt de maffia om bijvoorbeeld hun winkel in brand te steken. 

 

'Ndrangheta

 

Hoe zit hun organisatie in elkaar?

De ’Ndrangheta is  gebaseerd op bloedverwantschappen (familie). Zo'n familie vormt  een groep, dat in het Italiaans als cosca of 'Ndrina wordt aangeduid. Deze families kunnen autonoom handelen of samenwerken met andere cosche. Zo'n 'samenwerkingsverband' wordt een locali genoemd. 

San Luca

Het lijkt zo'n onschuldig Italiaans dorpje uit Reggio Calabria dat ligt op de heuvels van Aspromonte, maar in werkelijkheid is het de kern van het grote 'Ndrangheta. Er bevindt zich daar de weg naar het moederhuis 'Santuario di Polsi', waar jaarlijks door alle familiehoofden il capo dei capi gekozen wordt, De naam voor deze leider is U Zianu. Hij moet ervoor zorgen dat de tradities van de 'Ndrangheta goed behouden blijven. 

 

San Luca

 

Waarom is 'Ndrangheta succesvol?

Calabrië is de thuisbasis van de organisatie en deze regio is zeer arm. Het heeft een van de hoogste werkloosheidspercentages van Italië, waardoor de bevolking zeer gevoelig is voor de praktijken van de organisatie. Wanneer men bijvoorbeeld geen baan meer heeft en wat wil bijverdienen, heeft het hoofd van zo'n 'Ndrina vaak de macht om iets voor hem/haar te regelen. Op die manier staat hij/haar bij hem in het krijt en kan hij daar later op terug komen (in zijn voordeel). 


Daarnaast geldt in iedere maffiabende l'omertà. Dit houdt in dat je onder geen enkele omstandigheid iets/of iemand bekend maakt bij de politie. Wanneer je dit wel doet, breng jij jezelf óf een familielid/naaste in levensgevaar. Bij de 'Ndrangheta is deze omerta zeer sterk. Dat heeft er mee te maken dat de familie in Calabrië ontzettend belangrijk is.  Belangrijker dan het individu. Dat maakt de barriers om naar de politie te gaan enorm hoog. Het verraden van je eigen familie - of dat van naasten- wordt gezien als een grote schande en moet vaak worden bekocht met de dood.

 

Conclusie

Wij weten als Nederlanders veel te weinig van een van de grootste (financiele) organisaties ter wereld, terwijl de kans ontzettend groot is dat deze Calabrese organisatie ook invloed heeft in Nederland. Met dit artikel hoop ik dat ik je een kleine indruk heb kunnen geven waar de 'Ndrangheta zich zoal mee bezig houdt en wat de redenen zijn van hun bestaan. 

Een interessant - en vooral grappig - filmpje over 'Ndrangheta is gemaakt door de Italiaanse komediant Andrea di Marco. Hierin vertelt hij op een satirische wijze over de organisatie. 

Dit stuk valt bij Falo onder 'Geschiedenis', omdat deze bende de regio Calabrië heeft gemaakt tot wat het nu is. De bende is nog steeds actief, maar de invloed daalt (gelukkig) wel sterk.

GESCHIEDENIS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN