LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat is de Ora Italica? | Kennis over Italië

Wat is de Ora Italica?

Op sommige oude gebouwen in Italië vind je nog bijzondere klokken die de Ora Italica weergeven. Waar staat deze tijd voor en wanneer werd hij gebruikt? Ik zal het kort en bondig aan je proberen uit te leggen!

De Ora Italica is een tijdsindicatie, die vooral in Italië van de 14de tot in de 18e eeuw gebruikt werd. Men erkende dat een volledige dag bestond uit 24 uur, maar het moment waarop deze begon, was gekoppeld aan de zonsondergang. Daarnaast verdeelde men de tijd niet in tweemaal 12 uur, maar in vier delen van 6 uur. Dat kun je nog steeds zien op sommige historische gebouwen in Italië, waarbij de klok de Romeinse cijfers van 1 t/m 6 weergeeft. 

 

Ora Italica op de klok

 

Verdeling van de dag

 

De dag was dus verdeeld in vier intervallen van zes uur. Het moment dat de zon onderging was het vierentwintig uur en begon er weer een nieuwe dag.  Zodra de klok achttien uur aangaf (drie volledige slagen), waren er nog slechts zes uur te gaan tot zonsondergang, wat samenviel met het sluiten van de stad of de kasteelpoorten, en dat was gezien de tijd erg belangrijk.


 

Verdwijnen van de tijd

 

Er waren wel wat nadelen aan deze tijdsindicatie, want de tijd was nooit exact hetzelfde. Toen de Napoleontische troepen op het Italiaanse grondgebied raakte, werd de Franse tijd geïntroduceerd , waarmee de dag om middernacht begon en werd verdeeld in twee intervallen van twaalf uur. Deze tijd werd destijds in heel Europa toegepast. De pauselijke staat probeerde, nadat de Fransen waren ontslagen, de oude tijdsmeting te herstellen, maar werd gedwongen deze op te geven. Wat rest zijn slechts enkele kloktorens die nog verwijzen naar de Ora Italica!

GESCHIEDENIS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Aanbevolen boek

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals dit informatieve boek over de geschiedenis van Italië van Jaap van Osta. Hij vertelt hier uitgebreid over de totstandkoming van het huidige Italië. Het boek begint omstreeks 1760, wanneer de eerste serieuze pogingen worden ondernomen om Italië te verenigen, en eindigt in 2019, aan de vooravond van de coronacrisis - de zwaarste beproeving die het land sinds de Tweede Wereldoorlog moest ondergaan.

Meer informatie