LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken.De Vajont-ramp van 1963 | Kennis over Italië

Ramp bij de Vajontdam

De Vajont-ramp, die op 9 oktober 1963 plaatsvond, is een van de meest tragische gebeurtenissen in de recente Italiaanse geschiedenis. Deze catastrofe was het resultaat van een combinatie van menselijke fouten en natuurlijke omstandigheden, met verwoestende gevolgen voor de lokale bevolking en het milieu.

Achtergrond

De Vajont-dam, gelegen in de regio Friuli-Venzia Giulia, werd in de jaren 50 gebouwd. Het was een indrukwekkend staaltje van moderne techniek, ontworpen om elektriciteit op te wekken en overstromingen te voorkomen; het behoort tot een van de hoogste dammen ter wereld met een hoogte van 262 meter.  De dam was echter geplaatst in een geologisch kwetsbaar gebied, waar eerder al tekenen van instabiliteit waren waargenomen.

De Ramp

Op de dag van de ramp ontstond een aardverschuiving aan de oostzijde van het meer. Deze verschuiving belandde in het reservoir, wat leidde tot een golf van bijna 250 meter hoog die met verwoestende kracht de dam overspoelde. In slechts enkele minuten raakte het nabijgelegen dorp Longarone, samen met verschillende andere dorpen en gemeenschappen, bedolven onder water en puin.

 

Vajont dam vandaag de dag

Vajont dam vandaag de dag

Gevolgen

De Vajont-ramp resulteerde in de dood van naar schatting 2.000 mensen. Hele dorpen werden verwoest, en duizenden mensen raakten dakloos. De impact was niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en sociaal. Families verloren dierbaren, en de gemeenschappen die overbleven stonden voor de enorme taak van wederopbouw en rouwverwerking.

Hierna is de dam, uiteraard, buiten werking gesteld. 

Menselijke Fouten

Een van de meest pijnlijke aspecten van de Vajont-ramp was dat veel van de tragedie het gevolg was van menselijke fouten. Er waren vooraf waarschuwingen van geologen en experts over de risico's van de dam en de instabiliteit van de omliggende bergen, maar deze werden genegeerd of onvoldoende serieus genomen. Dit leidde tot vragen over de verantwoordelijkheid van de autoriteiten en de bouwbedrijven betrokken bij de dam.

De Vajont-ramp heeft geleid tot striktere regelgeving op het gebied van waterbeheer en damveiligheid in Italië en daarbuiten. De gebeurtenis wordt vaak bestudeerd in het kader van risicobeheer en de noodzaak van een betere samenwerking tussen ingenieurs en geologen.

GESCHIEDENIS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Aanbevolen boek

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals dit informatieve boek over de geschiedenis van Italië van Jaap van Osta. Hij vertelt hier uitgebreid over de totstandkoming van het huidige Italië. Het boek begint omstreeks 1760, wanneer de eerste serieuze pogingen worden ondernomen om Italië te verenigen, en eindigt in 2019, aan de vooravond van de coronacrisis - de zwaarste beproeving die het land sinds de Tweede Wereldoorlog moest ondergaan.

Meer informatie