LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Weetjes over de Spaanse trappen in Rome! | Kennis over Italië

Spaanse Trappen in Rome

De Spaanse trappen in Rome worden gezien als een van de hoogtepunten van de stad. Het is een mooie plek om even uit te rusten en te genieten van een prachtig uitzicht op de eeuwige stad. In dit artikel vertel ik je wat meer over de Spaanse trappen. Zo kun je naast even kunt uitrusten, anderen ook wat interessante weetjes vertellen!

Voor veel mensen is dit een van de meest geliefde ontmoetingsplekken: De Spaanse trappen. De trappen verbinden het Piazza di Spagna met de Trinità dei Monti sinds 1726. In tegenstelling tot veel andere bijzondere monumenten en gebouwen in Rome werd de opdracht tot bouw van deze trappen niet gefinancieerd door een van de Pausen, maar door de Franse eigenaren van de Trinità dei Monti. De officiële naam is dan ook niet Spaanse trappen, maar Scalinata della Trinità dei Monti (De trappen van de Trinità dei Monti). 

De Fransen vonden dat hun kerk niet via kleine kronkelweggetjes bereikt moest worden, maar dat er een volwaardige trap naar toe moest worden geleid. Dat plan stamde al uit halverwege de 17e eeuw, heeft het toch heel lang geduurd voordat de trap daadwerkelijk gerealiseerd is. Dat had voornamelijk te maken met het meningsverschil tussen de Fransen en de Paus. De Fransen wilden namelijk een groot standbeeld van hun Lodewijk XIV aan het eind van de trappen, maar dat ging Paus Alexander VII Chigi toch wat te ver. Uiteindelijk stemden beiden in 1720 in met het ontwerp van Francesco de Sanctis en kon de bouw beginnen. 

Het ontwerp van de trap bestaat uit 135 treden (11 x 12 treden + 3 treden aan het begin) en drie terassen. Die drie terassen zijn niet toevallig; het is een verwijzing naar de Trinità, wat drie-eenheid betekent. 

 

Renovatie

Van oktober 2015 to september 2016 werden de Spaanse trappen gerestaureerd. Omdat de Italiaanse staatskas het bedrag van zo'n anderhalf miljoen euro niet kon missen, is de hulp van externe private organisaties ingeschakeld. Die hulp kwam uiteindelijk van Bulgari, waarvan een vestiging op enkele meters van de trap liggen. 

 

Piazza di Spagna

De Spaanse trappen beginnen beneden dus op het Piazza di Spagna. Dit plein is nu vernoemd naar de Spaanse ambassade die op deze plek in de 17e eeuw is gevestigd. Voor die tijd heette het plein juist Piazza di Francia (Plein van Frankrijk) dat dan weer was vernoemd naar de Franse kerk Trinità dei Monti. Door de komst van de Spaanse ambassade en de vele Spaanse soldaten die er sindsdien op het plein vertoefden, veranderde de stad de naam van het plein naar Piazza di Spagna (Plein van Spanje).

 

Fontana della Barcaccia

Op het Piazza di Spagna en voor de Spaanse trappen vind je de Fontana della Barcaccia (De fontein van de Lelijke Schuit). Het 'lelijke' in de naam verwijst niet zozeer de uitvoering van de fontein door Pietro Bernini en zijn beroemde zoon, maar naar de inspiratiebron van de twee. Enkele jaren voordat paus Urbanus VIII de opdracht gaf voor deze fontein, raakte de Tiber namelijk buiten zijn oever en kwam er een klein lelijk bootje terecht op deze plek. En zo kwamen de Bernini aan hun inspiratie voor de fontein en haar naam.

Verwacht ook geen spectaculaire fontein; doordat er een zeer lage druk was op het aquaduct die de fontein bedient, konden de Bernini geen krachtige stralen verwerken in het ontwerp. Ze kozen er voor om de fontein een beetje in te graven en slechts enkele stralen water te gebruiken. 

 

Bovenaan de Spaanse trappen

Wanneer je de Spaanse trappen dan eenmaal beklommen hebt, word je beloond met een fantastisch uitzicht. Vergeet echter niet de Trinità dei Monti te bezoeken. Deze dubbele kerktoren is gesticht in 1495 door de Franse Koning Karel VIII en nog steeds in Frans bezit. De kerk en het bijbehorende klooster werden in 1828 door de Franse staat aan de zusters van Sacré-Coeur geschonken en tot 2006 hebben deze zusters op deze bijzondere plek gewoond. In de kerk vind je verschillende werken. In de eerste linkerkapel vind je een model van de Piëta door de Duitse Wilhelm Achtermann en in de tweede linkerkapel de kruisafneming van Volterra. Het doek van Volterra is zeer geliefd; hij was een leerling van Michelangelo en die invloeden zijn terug te vinden in het ontwerp.  

MONUMENTEN
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Aanbevolen boek

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals het boek 'Koffiebars en Carabinieri' van Miriam Bunnik. In dit mooi geschreven boek vertelt zij net iets meer over de Italiaanse cultuur dan je in de meeste andere boeken leest.

Meer informatie