LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wie is Franciscus van Assisi? | Kennis over Italië

Franciscus van Assisi

Franciscus van Assisi - Giovanni Francesco Bernardone - is een heilige uit het begin van de dertiende eeuw uit de stad Assisi in het huidige Umbrië. Hij is onder andere de patroonheilige van Italië. 

Jeugd


Laten we beginnen bij het begin van de heilige Franciscus. Hij is geboren in de winter van 1182 in Assisi in een rijk gezin. Zijn vader was koopman en reisde door Europa en zijn moeder zorgde met alle liefde voor hem. Hij was slim - studeerde bijvoorbeeld Latijn, Wiskunde en Muziek en zang. In tegenstelling tot later in zijn leven, was Franciscus een uitzinnige tiener. Hij genoot van de vele feestjes die er waren en at graag zijn buikje rond.

Oorlog met Perugia


Toen de oorlog met Perugia in 1202 uitbrak, melde hij zich bij het leger van Assisi. Hij werd echter gevangen genomen en in de kerkers gegooid. Daar kwam hij veel in contact met armen, wat hem aan het denken zette. Toen zijn vader een groot bedrag betaalde om hem vrij te krijgen keerde hij ziek en verzwakt terug naar Assisi.

 

Franciscus van Assisi

 

Verandering


Het contact met de armen in de kerkers had Franciscus veranderd. Hij wilde vromer leven. Ook ontweek hij de armen niet meer, maar kwam op hen af, begroette en kuste hen. De verandering in het gedrag van Franciscus was voor veel inwoners van de stad een rare gewaarwording. Zeker zijn vader kon niet begrijpen hoe zijn zoon zo veranderd was.

 

Toen hij lakens van zijn vader stal, verkocht en het geld gebruikte voor de renovatie van een vervallen kerk/klooster, was het voor zijn vader genoeg: Doe afstand van het familiebezit of keer terug in de normale wereld. Franciscus koos voor het eerst om zo definitief te bekeren tot het geloof.

 

Minderbroeders


Hij trok het verbouwde klooster - San Damiano - in en begon niet veel later met preken. Zijn boodschap is liefde: liefde voor de Schepper, voor de mens, voor dieren en planten. Sommige mensen vinden het gek hoe hij is veranderd, anderen hebben veel respect en zullen hem volgen. In 1209 leidt dat tot Franciscus' eigen orde: de Minderbroeders/ Franciscanen. Hij was genoodzaakt dit te doen, omdat er steeds meer aanhangers uit allerlei windstreken naar Assisi kwamen voor hem.

 

De regels van de orde komen er min of meer op neer dat volgelingen moeten leven als armen en al hun bezittingen moeten afstaan.

 

Franciscus en zijn dieren


Franciscus stond bekend om zijn liefde voor de armen, maar ook voor de dieren en planten. Hij zou zelfs hebben kunnen praten met dieren! Het bekendste verhaal komt uit Gubbio. Hij zou daar met een wolf hebben gesproken, die de stad al lange tijd lastig viel. Hij sprak met de wolf af dat hij de stad niet meer zou lastigvallen in ruil voor dagelijks voedsel van het dorp.

 

Basiliek in Assisi

 

Zijn dood en heiligverklaring


Franciscus stierf op 3 oktober 1226 in Assisi. Hij pufte zijn laatste adem naakt uit op de grond die hij zo lief had. Twee jaar na zijn dood - op 16 juli 1228 werd Franciscus door paus Gregorius IX tot heilige verklaard. Dat is/was ongewoon snel. Een dag later legde de paus de eerste steen op de plek waar de Basiliek van San Francisco zou komen - op de begraafplaats van de heilige Franciscus.

TRADITIE & GELOOF
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN