LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken.Betekenis van de Iden van Maart | Kennis over Italië

Iden van Maart

15 maart staat in Rome bekdn als de Iden van Maart. Ze herdenken hier een van de beroemdste moorden uit de geschiedenis: de moord op Julius Caesar. Wat gebeurde er toen en hoe herdenken ze dit? Ik probeer het uit te leggen in dit artikel!

Verhaal


Onrust en ontevredenheid in de Romeinse senaat leidden ertoe dat een groep senatoren besloot een complot op te zetten tegen de huidige leider van het rijk, Julius Caesar. Verschillende belangrijke senatoren, waaronder Brutus, waren betrokken bij het plan. Caesar zag Brutus als zijn zoon - hoewel hij dat niet was -, maar Brutus koesterde een wrok tegen Julius omdat Julius Caesar de geliefde was van de vrouw van Brutus' wettige vader.

 

Het geplande moment van de moord was tijdens de Senaatsvergadering van Idus Martiae (Iden van Maart). Toen Caesar binnenkwam, omcirkelden de samenzweerders hem en nadat het teken gegeven was, stak Casca het eerste mes in de schouder van Julius Caesar. De machtige leider verweerde zich in eerste instantie, maar zou neervallen toen hij besefte dat ook Brutus betrokken was bij de samenzwering. Toen sprak hij de welbekende woorden: Ook gij, Brutus? En stierf uiteindelijk na 23 messteken.

 

Idem van Maart in Rome

 

Herdenking


In Rome wordt ieder jaar op 15 maart een herdenking georganiseerd op de plek waar Caesar vermoord zou zijn: Largo di Torre Argentina. De moord wordt dan nagespeeld door een groep acteurs.

 

15 Maart


Overigens komt de Iden van Maart van het Latijnse Idus Martiae, wat wij zien als de 15e dag. Ze hadden in de tijd van Julius Caesar een andere kalender dan wij vandaag kennen. Idus stond voor de 'middelste' dag van de maand. Dat is waarom wij nu de Ides van Maart vieren op 15 maart.

TRADITIE & GELOOF
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Aanbevolen boek

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals het boek 'Koffiebars en Carabinieri' van Miriam Bunnik. In dit mooi geschreven boek vertelt zij net iets meer over de Italiaanse cultuur dan je in de meeste andere boeken leest.

Meer informatie