LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat zijn nuraghi? | Kennis over Italië

Nuraghi op Sardinië

Op Sardinië kom je duizenden typische bouwwerken tegen, die je nergens anders ter wereld tegen zult komen: Nuraghen (Nuraghi). Deze stenen torens zijn al duizenden jaren oud, maar zorgen bij archeologen nog altijd voor veel vraagtekens. In dit artikel vertel ik je graag meer over een Nuraghe. 

Laten we beginnen met de vraag wat nuraghi precies zijn. De meest klassieke nuraghi zijn ronde torens van losse gestapelde rotsblokken. Deze rotsblokken zijn zo weggelegd dat ze in de hoogte steeds meer naar elkaar toe liggen, waarna de nuraghe uiteindelijk wordt afgesloten met een stenen plaat.  Er werd geen gebruik gemaakt van cement of klei. Om ervoor te zorgen dat het geheel niet instortte, legden de bouwers de grotere stenen op de bodem en gebruikten ze naar de top toe steeds kleinere stenen

 

Nuraghe op Sardinië

 

Je komt deze torens op de meest willekeurige plaatsen tegen, maar enkel op Sardinië. Zeer waarschijnlijk dienden de nuraghi als verdedigingswerken, waarin men zich kon terugtrekken, wanneer er gevaar dreigde. Dit geldt zeker voor de grotere nuraghi-vestingen. Deze vestingen bestaan uit meerdere torens met daartussen muren.  


 

Uit welke tijd stammen de Nuraghi?

 

Men vermoedt dat de eerste Nurgahi gebouwd zijn tussen 1800 en 1500 voor Christus. Over het volk, dat deze stenen torens heeft gebouwd, is eigenlijk vrij weinig bekend. Sommige archeologen denken dat het een volk van het Spaanse vasteland moet zijn geweest. De ‘jongste’ nurgahi zijn gebouwd tot 238 voor Christus, toen de Romeinen de macht over Sardinië kregen.  

 

Bekende Nuraghi

 

De meest bekende nuraghe, die eveneens te bezichten is, is de Su Nuraxi. Deze is te vinden nabij het plaatjes Barumini in de binnenlanden van Sardinië. Deze nuraghe bestaat eigenlijk uit allemaal losse nuraghi rondom één hoge toren van 18 meter, die samen een hele grote vesting vormen. Hier leefden zelfs mensen tussen de dertiende en zesde eeuw voor Christus. 

 

De bekende Su Nuraxi op Sardinië

 

Su Nuraxi in de binnenlanden van Sardinië

 

Andere bekende nuraghi zijn de Nuraghe Losa bij Abbasanta, Sa Corona Arrubiu, Santu Antine bij Torralba en de Palmavera bij Alghero.

 

Trulli vs. Nuraghi

 

In de Italiaanse regio Puglia vind je ook veel gebouwen van los gestapelde stenen, zogenaamde Trulli. De twee gebouwen tonen veel overeenkomsten, maar de trulli zijn pas in de 15e eeuw ontstaan, terwijl de Nuraghi dus al ver voor de Romeinen bestonden.

TRADITIE & GELOOF
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN