LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat is een Palio? | Kennis over Italië

Een Palio in Italië

Een Palio is een Italiaanse benaming voor een jaarlijkse sportwedstrijd, vaak in een historische setting, waarin wijken van een stad of dorp het tegen elkaar opnemen. De bekendste Palio is de Palio van Siena. 

Verschillende soorten


Een Palio bestaat vaak uit een paardenrace, (kruis)boogschieten, zwaardvechten of andere middeleeuwse sporten. Deze evenementen en tradities stammen vaak ook uit de tijd van de middeleeuwen en berusten dus op eeuwige rivaliteit tussen delen van de stad. Tegenwoordig worden de Palii met name georganiseerd voor de toeristen.

 

Palio van Siena

 

Palio van Siena


Drie bekende Palii zijn de Palio van Ferrara (de oudste), Palio van Asti en de Palio van Siena. De Palio van Siena is een paardenrace die twee keer per jaar gehouden wordt: op 2 juli en 16 augustus. De race vindt al sinds 1633 plaats op het bekende Piazza del Campo. Er doen iedere race 10 van de 17 wijken mee, de zeven wijken die worden uitgeloot mogen de volgende keer gegarandeerd meedoen. Een gemiddelde race duurt zo'n 90 seconde.

Palio van Asti


De Palio van Asti (Piemonte) is al veel ouder dan die van Siena. Deze wordt al georganiseerd sinds de 13de eeuw (1275). De race werd hier altijd gehouden op de dag van de viering van San Secondo, de patroonheilige van de stad. Dat was in lange tijd in maart en daarna een periode in mei. Tegenwoordig wordt de Palio van Asti echter georganiseerd op de derde zondag van september op het centrale plein Piazza Alfieri.

TRADITIE & GELOOF
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN