LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat zijn trulli? | Kennis over Italië

Wat zijn trulli?

Trulli zijn (witte) huisjes van op elkaar gestapelde stenen met een kegeldak. Je komt ze vooral tegen in de Italiaanse regio Puglia; waarbij Alberobello wordt gezien als de hoofdstad van de trulli.

 

Ontstaan van Trulli


De trulli zijn ontstaan in de 15de eeuw en zijn van orgine argrarische huizen; het waren namelijk de boeren die de huisjes creeërden door droge kalkstenen op elkaar te stapelen. Het bood verkoeling tijdens hete dagen, maar was ook een goede opslagplaats voor goederen.

De stenen werden vroeger op elkaar gestapeld zonder cement. De belangrijkste reden voor het feit dat ze de stenen los lieten liggen was omdat er door de heerser belasting werd opgedragen als men een huis bouwde. Door de huizen met losse stenen te bouwen, konden de huizen ook gemakkelijk afgebroken worden en kon men zo ontkomen aan de belastingen.

 

Tekens op de daken

Op sommige daken vind je een wit teken. Deze symbolen zijn vaak christelijke symbolen, zoals een kruis, een kruis op een hart en een pijl (staat voor Santa Maria Addolorata) of een cirkel met de letters S,C,S,D - wat staat voor de beginletters van Santo Cosma & Santo Damiano, twee lokale heiligen.

 

Trullo in Alberobello

 

Toerisme

Tegenwoordig zijn de Trulli voornamelijk een toeristische attractie (al wordt er ook nog in gewoond door de locals). Buitenlanders kopen maar al te graag een trullo als (klein) vakantiehuis, waardoor de prijs van de trulli de afgelopen twintig jaar bijna 10x zo duur geworden is! Een nieuwe trullo bouwen mag niet zomaar, omdat het een beschermd erfgoed is. Wie dat wilt doen, moet voldoen aan strenge eisen van UNESCO.

TRADITIE & GELOOF
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN